CookiesWindows Vista beschikbaar voor consument

30 januari 2007 14:51 door Hans Wind

Windows Vista logoWe kunnen de 30e januari toch moeilijk voorbij laten gaan zonder aandacht te besteden aan Microsoft’s Windows Vista. Uw redacteur gebruikt Vista al meer dan een jaar en was zelfs een zogenaamde beta tester van dit product.

Eén van de sterke kanten van Windows Vista is de fraaie vormgeving. In dat verband is het misschien aardig te weten dat het Microsoft team dat de vormgeving van Vista verzorgde onder leiding stond van de Nederlander Tjeerd Hoek. We hebben Tjeerd diverse keren ontmoet en kennen hem als een zeer kundig en inspirerend mens. Naast vormgeving is ook de beveiliging flink onder handen genomen en heeft multimedia een meer prominente rol gekregen.

Na een ontwikkelingscyclus van ongeveer 5 jaar is Vista dan uiteindelijk klaar voor consumenten en bedrijven.

Windows Vista komt in een aantal verschillende “smaken” te weten:
• Windows Vista Basic Home voor iedereen die e-mail, Internet en de basis Vista functies wil gebruiken.
• Windows Vista Home Premium. Dat is de Basic Home versie plus de Aero Glass interface, Media Center en Tablet PC mogelijkheden.
• Windows Vista Business Editionvoor de professionele gebruiker (o.a. met domein ondersteuning voor zakelijke netwerken)
• Windows Vista Ultimate Edition, de meest uitgebreide versie waar dan werkelijk alle mogelijkheden inzitten.

Voor een uitgebreide vergelijking van de versies kunt u natuurlijk op de website van Microsoft terecht. Van onze kant adviseren we de multimedia enthousiast om in elk geval de Home Premium versie te nemen omdat daarin Windows Media Center is opgenomen. Een andere tip is om zeker even de Vista Upgrade advisor te downloaden en te zien of uw systeem geschikt is voor een Vista upgrade.

De Nederlandse adviesprijzen voor de diverse versies zijn:
• Windows Vista Basic Home: € 279 en de upgrade versie € 129
• Windows Vista Home Premium: € 329 en de upgrade € 219.
• Windows Vista Business Edition: € 409 en de upgrade € 279
• Windows Vista Ultimate Edition: € 549 en de upgrade € 369
Dat het hier om adviesprijzen gaat blijkt al uit het feit dat de Home Premium versies nu al op het web wordt aangeboden voor rond de € 280.

Nieuw is de aanpak waarbij alle genoemde versies op één enkele DVD staan. Door middel van de zogenaamde productkey wordt bepaald welke versie uiteindelijk geinstalleerd en geactiveerd wordt.

Windows Vista ondersteunt meer hardware dan ooit tevoren. Honderden OEMs (fabrikanten) en duizenden system bouwers zullen Windows Vista leveren op hun nieuwe machines. Er zitten ruim 50% meer drivers standaard in Windows Vista vergeleken met Windows XP. Voordat u echter besluit om de 64-bit versie van Vista aan te schaffen is het wel van belang om goed te checken of de drivers voor uw apparatuur wel in de 64-bit versie beschikbaar zijn.