CookiesWindows XP en Office 2003 support eindigt vandaag

8 april 2014 10:53 door Hans Wind

Windows XP en Office 2003 support eindigt vandaagHet onderwerp ligt een beetje buiten de scope van onze website maar gezien het belang besteden we er toch aandacht aan. De ondersteuning voor Windows XP en Office 2003 eindigt vandaag, 8 april 2014.

Met ingang van vandaag stopt Microsoft met het onderhoud van Windows XP. Vanaf deze datum ontvangen gebruikers van het besturingssysteem geen beveiligingsupdates en technische ondersteuning meer. Dat betekent dat dit besturingssysteem niet langer beschermd is tegen hackers en virussen, wat onder meer gevolgen heeft voor de bescherming van de persoonlijke gegevens van computergebruikers.

Een antivirusprogramma biedt u daarbij onvoldoende soelaas omdat het besturingssysteem zelf kwetsbaar zal blijven.

Microsoft heeft de afgelopen twee jaar campagne gevoerd om bedrijven en consumenten hierop te wijzen. Vooral in het afgelopen kwartaal zijn veel mensen in Nederland overgestapt: volgens de cijfers van Statcounter.com zijn er sinds januari 2014 400.000 XP-gebruikers overgestapt op een nieuw besturingssysteem. Windows XP is in Nederland in een jaar tijd gehalveerd van 13,67% in maart 2013 naar 7,41% vandaag. Vergeleken met andere landen zijn Nederlanders zich bewust van het risico dat ze lopen met Windows XP. In Europa gebruikt echter nog 14,15% Windows XP.

Windows XP is nu bijna 12,5 jaar oud. Het systeem heeft jarenlang een belangrijke rol gespeeld in de zakelijke markt en voor consumenten.

Minder publiciteit krijgt het feit dat dit ook de datum is waarop Microsoft Office 2003 niet meer ondersteund wordt en die software wordt toch ook nog door heel wat consumenten en bedrijven gebruikt.

U kunt wat meer te weten komen op de Microsoft website.

Het is te verwachten dat hackers en virusmakers extra actief zullen worden om deze kwetsbare software aan te vallen. U bent dus gewaarschuwd.