CookiesWordt Laser HDTV de opvolger van Plasma en LCD?

10 oktober 2006 19:09 door Hans Wind

Laser versus PlasmaLaser HDTV techniek wordt door het Australische bedrijf Arasor en haar US partner Novalux gezien als de opkomende revolutie in beeldscherm technologie. Volgens hen kan een laser TV worden geproduceerd tegen de helft van de huidige kosten van plasma en LCD techniek. Daarnaast zou het beeld nog eens twee keer beter zijn en het energieverbruik een kwart van een plasma scherm.

Arasor produceert de unieke opto-elektronische chip die door Novalux wordt toegepast in laser beeldscherm technologie. Deze technologie zal door een aantal TV fabrikanten worden toegepast.

Mitshubishi demonstreerde vandaag in Sydney een laser HDTV naast een 50 inch plasma scherm waarbij het laser scherm volgens de aanwezigen duidelijk scherper en helderder was.


De Novolux directeur Jean-Michel Pelaprat verklaarde dat, met het beschikbaar komen van Mitsibishi- en Samsung laser schermen rond kerst 2007, de dood van plasma technologie een feit zo zijn. Hij stelde dat de huidige generatie schermen slechts een kleurbeeld kunnen opleveren dat 30-35% is van hetgeen ons oog kan waarnemen. Tevens stelde hij dat een laser HDTV dat percentage omhoog zou kunnen brengen tot wel 90%. Hierdoor ontstaat volgens de Novolux topman een levensecht beeld. Daarbij zou laser techniek ook nog eens een aanzienlijk lagere prijs hebben, veel minder stroom verbruiken en ook nog eens lichter en platter zijn.

Pelaprat voorspelt dat tot het 40 inch HDTV formaat LCD dominant zal zijn maar dat bij grotere schermen de laser techniek de plaats van plasma zal innemen.

Het laser HDTV prototype werd gepresenteerd tijdens een sessie ter gelegenheid van de beursgang van Arasor die voor volgende week gepland staat.