CookiesWorldmax Aerea draadloos breedbandnetwerk introductie

18 juni 2008 08:56 door Hans Wind

Worldmax Aerea draadloos breedbandnetwerk introductieWorldmax heeft gisteren in Amsterdam het eerste commerciéle draadloze mobiele netwerk van Europa op basis van WiMAX 802.16e-technologie gedemonstreerd. Een speciale ‘light’-versie van de dienst is vanaf vandaag beschikbaar.

Klanten kunnen nu profiteren van de basismogelijkheden van de service die Aerea heet en draadloos-breedbandtoegang tot het internet biedt. Dat betekent dat gebruikers binnen de Amsterdamse ring online games kunnen spelen, films kunnen downloaden of bekijken, of naar streaming muziek kunnen luisteren, waar ze ook zijn: in een park, thuis of op een andere locatie.

Worldmax lanceert deze light-versie om tegemoet te komen aan een groot aantal verzoeken van internetgebruikers in Amsterdam, die overal in de stad toegang willen tot internet. Alcatel-Lucent bouwde het netwerk in de afgelopen maanden in opdracht van Worldmax.

Na de zomer zal Worldmax de volledige uitrol van het netwerk afronden. Dan hebben consumenten en zakelijke gebruikers toegang tot het netwerk en kunnen ze vanaf elke locatie gebruikmaken van entertainment- en zakelijke applicaties. De dienst is zeer gebruiksvriendelijk en betrouwbaar. Nieuwe klanten zijn binnen twee dagen online en kunnen kiezen uit zeer flexibele abonnementen, waaronder pre-paid en post-paid mogelijkheden.

Klanten hebben aanvankelijk nog een pc kaart (en later een USB dongle) nodig om hun laptop of ander mobiel apparaat aan het netwerk te koppelen. Intel heeft het voornemen om aan het eind van 2008 te starten met de levering van geïntegreerde WiMAX-chips in de Verenigde Staten. Deze ingebouwde WiMAX-oplossingen voor laptops met Centrino 2-processortechnologie en voor andere mobiele apparatuur ondersteunen dan het concept van kosteneffectief ‘breedband onderweg’.

Worldmax demonstreert de mogelijkheden van het 16e netwerk op 17 en 18 juni tijdens het WiMAX Forum Global Congress, samen met Alcatel-Lucent en Intel. Onderdeel is een live video feed van bewegende trikes (driewielertaxi’s). Ook zijn er live-demo’s aan boord van een rondvaartboot die dienst doet als drijvend internetcafé.

“Hoewel er verschillende draadloos-breedbandinitiatieven zijn in Nederland en Europa, biedt Worldmax klanten als enige een zeer degelijk en compleet aanbod”, zegt Jeanine van der Vlist, CEO van Worldmax. “Met dit nieuwe netwerk kunnen klanten binnen twee dagen online zijn. Zij hebben dan ongelimiteerde toegang tot data en beschikken over transparante en flexibele contracten tegen zeer concurrerende prijzen. Wij zijn erg enthousiast dat we nu een voorlopige light-versie van de dienst kunnen introduceren. Dat stimuleert de bewustwording rond de uitgebreide mogelijkheden van ‘breedband in je broekzak’.”

“Draadloos breedband biedt nieuwe mogelijkheden om tegen hoge snelheid toegang te hebben tot het internet”, zegt Sriram Viswanathan, Vice President van Intel Capital en General Manager van het Intel WiMAX Program Office. “Nu de vraag naar mobiele internetdiensten en -apparatuur stijgt, laat de aankondiging van vandaag zien dat de steun voor mobiel WiMAX toeneemt en de aanwezigheid van draadloos-breedbanddiensten snel vooruitgang boekt.

“Wij zijn enthousiast over dit innovatieve project voor Worldmax en over het feit dat we onderdeel waren van het team dat dit eerste draadloze Rev-e-netwerk in Europa heeft gebouwd”, zegt Coert de Boer, CEO Alcatel-Lucent Nederland. “De keus van Worldmax voor onze oplossingen en diensten onderstreept onze expertise en ons technische leiderschap op het gebied van WiMAX. Het illustreert tevens het vertrouwen dat Worldmax, een pionier in draadloos breedband, in ons heeft gesteld bij het nemen van deze cruciale stap in het opzetten van zijn bedrijfsactiviteiten. Daarbij onderscheidt het bedrijf zich van bestaande breedbanddiensten in Europa door de kracht van mobiliteit optimaal te benutten.”

Naast het leveren van de WiMAX-technologie verzorgt Alcatel-Lucent ook het onderhoud van het netwerk. Alcatel-Lucent zal tijdens het WiMAX Forum Global Congress ook zijn Open Customer Premises Equipment-programma presenteren. Dat is ontwikkeld om een open ecosysteem voor apparatuur te ontwikkelen, waardoor klanten toegang krijgen tot de meest brede reeks van uitwisselbare eindgebruikersapparatuur tegen een aantrekkelijke prijs.

Intel Capital, de investeringstak van Intel Corporation, is een belangrijke investeerder in Worldmax. Het bedrijf ondersteunt de inzet van kosteneffectieve, op WiMAX gebaseerde internettoegang en levert belangrijke technische en marketingexpertise aan Worldmax.

Over WiMAX
WiMAX (802.16e-2005) staat voor Worldwide Interoperability for Microwave Access en is speciaal geoptimaliseerd voor mobiel breedbandinternet. De technologie voorziet in multi-megabit snelheden en is zo de basis voor een multimedia ervaring onderweg. Met mobiele WiMAX hebben klanten onderweg toegang tot breedband internet en data-intensieve applicaties zoals online multimedia, video downloads, mobiele tv, en streaming muziek.

Over Worldmax
Worldmax is de exclusieve eigenaar van de nationale 3.5 Ghz licentie voor de Nederlandse markt. Het is het eerste bedrijf in Europa met een dekkend netwerk op basis van de wereldwijde WiMAX-standaard, dat binnen en buiten dekking biedt. Het WiMax 16e netwerk van Worldmax is geleverd door Alcatel-Lucent en ondersteunt tal van applicaties zoals webbrowsen, online gaming, het downloaden van muziek, games en films: thuis, onderweg of op kantoor. Het netwerk is voorlopig beschikbaar met behulp van een Worldmax WiMAX pc kaart. Binnenkort is toegang ook mogelijk met een USB-adapter. In de nabije toekomst zal Intel geïntegreerde WiMAX-functionaliteit bieden in notebooks met Intel Centrino-processortechnologie. WiMAX komt ook beschikbaar op persoonlijke mobiele apparatuur, zoals mobiel internetapparaten, smart-phones en pda’s.

Bron: Worldmax