CookiesYamaha Aventage CX-A5000 en MX-A5000 introductie

26 juni 2013 16:31 door Hans Wind

Yamaha Aventage CX-A5000 en MX-A5000 introductieMet de Yamaha CX-A5000 voorversterker en de MX-A5000 eindversterker vult de fabrikant de Aventage-serie aan. Daarmee treedt dit duo in de voetsporen van de bekende Yamaha DSP-Z11. Een discrete opbouw van eindtrappen en signaalverwerking en met de hand gesorteerde onderdelen ter vermijding van externe storende invloeden zijn volgens Yamaha onderdelen van het productieproces.

Yamaha Aventage MX-A5000

De MX-A5000 heeft een effectief vermogen van 280 Watt (bij 6 Ohm) per kanaal. Daarmee strekt de eindtrap met elf luidsprekers het ruimtelijk klankbeeld verticaal uit, versterkt door middel van Bi-Amping afzonderlijk het bereik van de hoge en lage tonen van vijf luidsprekers of breidt een 5.1-Surround-Setup met maximaal twee extra stereo-weergavezones uit. Bovendien kan het de luidspreker-set uitgebreid worden met Presence Luidsprekers voor en achter, die zorgen voor een subtielere Surround-beleving.

De elektronica van de Yamaha Aventage MX-A5000 bevindt zich in een solide metalen behuizing, die klankverstorende trillingen neutraliseert dankzij een verstevigd frame, dwarse versterkingsverbindingen en een dubbele bodem. Deze constructie wordt ondersteund door Yamaha’s A.R.T Wedge systeem, dat het binnenwerk door een vijfde standvoet ondersteunt en externe invloeden minimaliseert.

Yamaha Aventage MX-A5000Yamaha Aventage CX-A5000

De Pre-Amplifier CX-A5000 is de digitale centrale van het systeem, die inkomende beeld- en geluidssignalen verwerkt met moderne elektronica. De digitale en analoge schakelingen zijn daarbij strikt gescheiden om een elke nadelige wisselwerking uit te sluiten.

De Cinema DSP HD biedt 33 DSP-programma’s om voor ieder muziek- en filmgenre en voor iedere bron de ideale instelling te bereiken, of het nu gaat om een dramaserie of sport, games of muziekvideo’s, vanaf Blu-ray of smartphone. Onder de aangeboden instellingen bevinden zich bijvoorbeeld twaalf beroemde concertzalen van Wenen tot Tokyo en zeven muziekclubs, zoals het beroemde Roxy Theatre in Los Angeles. Cinema DSP HD breidt dankzij speciale 3D-berekeningen het ruimtelijk geluid uit tot in de derde dimensie via het gebruik van aparte luidsprekers voor hoge tonen.

Ultra-HD-Home-Cinema

De beeldprocessoren van de Aventage CX-A5000 voeren een gedetailleerde signaalanalyse uit en verbeteren het bewegende beeld door verscherping van de contouren en bewegingscorrectie, zodat ook video’s in Standard Definition er beter uitzien. Interne 4K-Upscaling verfijnt ook bronmateriaal op lage resoluties.

YPAO R.S.C. met hoekmeting

Met het automatische meerpunts-inmeetsysteem YPAO R.S.C. (Reflected Sound Control) wordt de afstelling van het Aventage-systeem en de aangesloten luidsprekers eenvoudig. De ruimte wordt met een gevoelige meetmicrofoon akoestisch berekend – en geanalyseerd door de CX-A5000. Ook de hoek van de luidsprekers wordt in de berekening meegenomen voor een optimale DSP-beleving. Op die manier wordt de versterker niet alleen zo goed mogelijk ingeregeld op de luidsprekers maar worden storende ruimtereflecties ook herkend en geëlimineerd.

Bediening via smartphone en tablet

Als alternatief voor de systeem-afstandsbediening kunnen de Yamaha Aventage CX-A5000 en MX-A5000 ook worden bediend met een smartphone of tablet. Yamaha heeft daarvoor de AV Controller App ontwikkeld die zowel beschikbaar is voor mobiele apparatuur met iOS als met Android. De app biedt optimale controle over alle functies en maakt daarbij gebruik van de voordelen van de moderne Touch-schermen: de belangrijkste basisfuncties zijn altijd direct beschikbaar en ook complexe configuraties zijn op de mobiele apparatuur mogelijk via de beschikbare submenu’s. Ook de bedieing van meerdere zones is op deze manier mogelijk.

Yamaha Aventage CX-A5000 en MX-A5000 prijs en beschikbaarheid

De Yamaha Aventage CX-A5000 en MX-A5000 zijn vanaf september 2013 verkrijgbaar. Op dit moment beschikken we nog niet over prijsinformatie.

Voor een actuele prijsvergelijking kunt u een kijkje nemen bij Kieskeurig

Bron: Yamaha