CookiesYamaha Aventage RX-A740 en RX-A840 introductie

1 juli 2014 15:54 door Hans Wind

Yamaha Aventage RX-A740 en RX-A840 introductieDe Yamaha Aventage RX-A740 en RX-A840 nieuwe AV-receiver met 7.2-surround, 4K Ultra HD en WiFi-thuisnetwerk

Met de netwerk-AV-receivers RX-A740 en RX-A840 presenteert Yamaha twee nieuwe modellen van de Aventage-serie. De fabrikant positioneert dit tweetal als start voor de High-End-klasse. Ze bieden optimale audio- en videokwaliteit in 24bit/192kHz respectievelijk 4K Ultra HD. Cinema DSP 3D zorgt voor een betere beleving van de thuisbioscoop en games. Uitgebreide netwerkmogelijkheden maken streaming binnen het thuisnetwerk vanaf de computer of een NAS mogelijk. Bovendien worden Apple Airplay, Spotify, Napster en internetradio ondersteund.

Het geluid wordt bij de Yamaha Aventage RX-A740 tot 150 Watt per kanaal versterkt, de RX-A840 biedt 160 Watt per kanaal. Er zijn uitsluitend met de hand geselecteerde onderdelen gebruikt voor een optimale weergavekwaliteit, zoals bijvoorbeeld de Burr-Brown DAC’s met 24bit/192 kHz voor alle kanalen.
Alle afzonderlijke componenten van de AV-receivers – van de elektronische onderdelen, de vijfde staande voet met Anti-Resonance Technology (A.R.T. Wedge) tot het speciaal uitgekozen aluminium frontpaneel – zijn afgestemd op optimalisatie van de geluidskwaliteit.

4K-Ultra-HD en 3D

Naast de audiofiele stereo- en meerkanaalsweergave hecht Yamaha bij de ontwikkeling van de AV-receivers bijzonder veel waarde aan een goede filmbelevenis. Beide nieuwe Aventage-modellen zijn niet alleen compatibel met video in de hoge resolutie 4K-standaard, maar veranderen via upscaling de signalen van lagere resoluties in bijna Ultra-HD-kwaliteit. De AV-receivers gebruiken ook de nieuwste HDMI-versie voor 6 ingangen en 1 uitgang (RX-A740), respectievelijk 8 ingangen en 2 uitgangen (RX-A840). Op die manier kunnen 4K-signalen met 50 of 60 beelden per seconde worden overgedragen. Voor een ruimtelijke beeldbeleving wordt 3D ondersteund. Bovendien zorgen de hoogwaardige Video Processing met precieze Deinterlacing en de Deep Colour-ondersteuning voor maximale videokwaliteit in briljante kleuren.

Geïntegreerde WiFi

Dankzij de uitgebreide netwerkcompatibiliteit zijn de Yamaha Aventage RX-A740 en de RX-A840 zeer geschikt als Home-Entertainment-centrales in het thuisnetwerk. Door de geïntegreerde WiFi-module zijn ze in een handomdraai verbonden met het thuisnetwerk om bijvoorbeeld muziek direct vanaf de computer of de NAS te streamen. Daarbij worden zowel hoge resolutie formaten zoals FLAC of WAV met 192kHz/24-bit en Apple Lossless ondersteund. Als gecomprimeerde formaten zoals MP3 worden afgespeeld, optimaliseert de Compressed Music Enhancer deze tot een betere kwaliteit.

AirPlay, HTC Connect, Spotify & Napster

Ook de draadloze weergave via Apple AirPlay wordt ondersteund, evenals de overdracht via HTC Connect vanaf compatibele smartphones. Met Wireless Direct kan mobiele apparatuur bovendien zonder een omweg via het netwerk worden verbonden. De muziekstreamingdiensten Spotify en Napster bieden op de AV-receiver bovendien toegang tot miljoenen muziektitels. Via vTuner kunnen heel veel internetradiozenders comfortabel worden ontvangen.

Eenvoudige installatie

De nieuwe Aventage-modellen bieden eenvoudige installatie en flexibele toepassing, zelfs als de akoestische voorwaarden in de woonkamer niet optimaal zijn. Zo maakt Yamaha’s Virtual Cinema Front-technologie de inrichting zonder achterste luidsprekers mogelijk en biedt desondanks een gesimuleerd surround-geluid. Net zo als bij Yamaha’s digitale soundprojectoren worden gerichte geluidsreflecties gebruikt om een ruimtelijk luisterbeeld te realiseren. Zijn er alleen kleine luidsprekers, dan geeft de Extra Bass-functie deze een voller geluid. Als buren of gezinsleden niet mogen worden gestoord, zorgt YPAO Volume voor natuurlijk geluid, ook bij een heel laag volume. Als alternatief is er Silent Cinema voor een luisteren via de hoofdtelefoon. De afstemming van de luidsprekers gaat via een druk op de knop door de automatische inmeting YPAO R.S.C., die tegelijkertijd ongewenste reflecties minimaliseert.

Cinema DSP 3D

Het geluid wordt extra opgewaardeerd door de Cinema DSP 3D technologie. Deze biedt 17 DSP-programma’s voor films, muziek en gaming – en zorgt voor een nog pakkendere mediabelevenis. Technologieën zoals Virtual Presence Speaker, Adaptive DRC en Adaptive DSP Level zorgen voor briljant geluid, bijna net zoals in een bioscoop. Dialogue Lift en Dialogue Level Adjustment zorgen bovendien voor een heldere, natuurlijke stemweergave. Yamaha’s Pure Direct Modus zorgt voor een onvervalste muziekbelevenis – alle niet-benodigde schakelingen worden gedeactiveerd, om HiFi-kwlaitiet te kunnen garanderen.

Yamaha RX-A740 en RX-A840 aansluitingsmogelijkheden

Om eenvoudige bekabeling te kunnen garanderen, beschikken de AV-receivers naast de HDMI-aansluitingen ook over veel analoge in- en uitgangen, twee coaxiale ingangen, twee optische ingangen en een USB-poort aan de voorkant voor mobiele apparatuur en opslagmedia. De Yamaha RX-A840 beschikt bovendien over een phono-ingang voor een platenspeler. Een afneembare stroomkabel vergemakkelijkt de installatie en maakt het gebruik van individuele hoogwaardige kabels mogelijk. Met de aan te wijzen versterker voor Bi-Amp-gebruik van de frontluidsprekers en de intelligente versterkertoewijzing voor Surround Back – Front Presence of Zone 2 kunnen de Aventage-receivers worden afgestemd op de persoonlijke behoeften.

Bediening met de afstandsbediening of gratis app

Alle functies van de Yamaha RX-A740 en de RX-A840 kunnen gemakkelijk via de meegeleverde systeemafstandsbediening worden bediend. Als alternatief biedt Yamaha de gratis AV Controller App voor Apple iOS en Android aan: op die manier worden tablet of smartphone de afstandsbediening via het touchscreen. De Scene-functie maakt het mogelijk om met een druk op de knop alle instellingen voor de gewenste toepassing in te stellen, bijvoorbeeld voor televisie, radio of Blu-ray. In het samenspel met HDMI CEC worden zo ook compatibele apparaten zoals televisie of Blu-ray-speler direct ingeschakeld.

Met Zone 2 kan naast de Home Cinema ook een tweede ruimte worden voorzien van beeld en geluid. Met de Yamaha RX-A840 is in de Party-Modus zelfs de weergave zonder vertraging van hetzelfde signaal in alle zones mogelijk – op die manier klinkt op feestjes in het hele huis dezelfde muziek.

Yamaha Aventage RX-A740 en RX-A840 prijs en beschikbaarheid

De nieuwe Yamaha Avantage AV-receivers zijn vanaf augustus 2014 verkrijgbaar. De prijs voor de Yamaha Aventage RX-A740 bedraagt 749 euro en de RX-A840 kost 899 euro.

Bron: Yamaha