CookiesYamaha RX-V379 AV receiver – het instapmodel

15 juli 2015 09:51 door Hans Wind

Yamaha RX-V379De nieuwe Yamaha RX-V379 is een instapmodel AV receiver voor Home Cinema weergave met 4K Ultra-HD Passthrough, draadloze muziekstreaming en automatische inmeting bij installatie.

De RX-V379 biedt 5.1-surround-sound en 4K/Ultra-HD ondersteuning. Het hart van de receiver vormt de versterker met 135 Watt per kanaal, automatische inmeting via YPAO-technologie, en een Virtual Cinena Front-modus. De Yamaha RX-V379 kan ook dienen als entertainmentcentrale en streamt muziek draadloos via bluetooth, of via de USB-frontaansluiting. Zo heeft de gebruiker via het Home Cinema-systeem toegang tot muziek op smartphones, tablets en laptops. Ook in deze startersklasse biedt Yamaha een geïntegreerde versterkeropbouw en Burr Brown DAC’s voor een heldere geluidsformaatreproductie. De nieuwe Extra Bass-functie maakt een krachtig meerkanaalsgeluid mogelijk, ook uit compacte luidsprekersets. Yamaha Cinema DSP zorgt voor passen geluid bij tv, film, gaming en muziek.

De Yamaha RX-V 379 is speciaal ontwikkeld voor beginnende Home Cinema-gebruikers en is eenvoudig te installeren – zelfs als u nog geen ervaring hebt met Home Cinema: de gratis app Yamaha AV Setup Guide voor iOS en Android leidt de gebruiker stap voor stap door de ingebruikname van de AV-receiver en het aansluiten van alle componenten. Aan de hand van eenvoudige vragen (bijv. “Wilt u een televisie aansluiten?”, of “Hoe veel subwoofers wilt u aansluiten?”) bepaalt de app onder andere van tevoren al hoe veel en welke kabels er nodig zijn. Bovendien geeft de app tips voor de ingebruikname en voor de optimale opstelling van de apparaten.

Yamaha’s ECOmode vermindert het stroomverbruik van de AV-receiver met ten minste 20 procent vergeleken met de situatie dat de ECOmode is uitgeschakeld (Bron: Yamaha metingen). De functie kan indien gewenst eenvoudig via het menu van de AV-receiver worden geactiveerd en zorgt voor een efficiënt energieverbruik. Bovendien is de Yamaha RX-V379 ook in de stand-by-modus zuinig: met een verbruik van slechts 0,3 Watt na uitschakeling blijft deze onder de strenge wettelijke richtlijnen.

Yamaha heeft de RX-V379 met verschillende technologieën uitgerust voor een Cinema-belevenis. De geluidsveldbewerking Cinema DSP optimaliseert met de keuze uit 17 programma’s het geluid van tv, films en videogames. Bovendien beschikt de RX-V379 over de Virtual Cinema Front-technologie. Deze technologie zorgt voor een surround-sound effect in ruimtes waar geen achterwaarts gerichte luidsprekers geplaatst kunnen worden. In plaats daarvan zorgen vijf frontluidsprekers voor een virtueel ruimtelijk geluid. Dankzij Silent Cinema kan ook op de hoofdtelefoon van surround-sound worden genoten.

De RX-V379 biedt met 135 Watt per kanaal een krachtige 5.1-surround-sound inclusief Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio. De receiver stuurt daarbij ook grote luidsprekercombinaties aan, maar haalt ook bij compacte boxen alles eruit wat erin zit: daar zorgt de Extra Bass-functie voor, die de lage tonen verbetert. De geïntegreerde versterkeropbouw en de 192 kHz / 24 Bit Burr Brown DAC’s voor alle kanalen zorgen voor een optimale geluidskwaliteit.

De Yamaha RX-V379 beschikt over aansluitmogelijkheden voor alle Home Cinema-componenten, onder andere via de in totaal vier HDMI-ingangen. Voor oudere AV-componenten zijn optische en coaxiale audio-ingangen beschikbaar. Ook kunt u de aansluiting tot stand brengen via Cinch. Sat/IPTV-receivers, Blu-ray-Players, gameconsoles en streamingboxen zijn zo altijd optimaal met de Home Cinema-centrale verbonden. Dankzij een USB-aansluiting en een ingang voor jackpluggen aan de voorkant van het apparaat kunnen bovendien media van smartphone, tablet, USB-sticks en andere mobiele apparatuur worden weergegeven. Nog eenvoudiger kan dit, indien gewenst, draadloos via de geïntegreerde bluetooth-ontvanger.

Met de nieuwe 4K-technologie zijn films in haarscherp Ultra-HD in de huiskamer te zien. Dankzij 4K-Passthrough is de RX-V379 toegerust voor deze nieuwe videogeneratie, en klaar voor de toekomst. De AV-receiver kan ook 3D-films probleemloos verwerken en ondersteunt de nieuwe beveiligingsstandaard HDCP2.2. Functies zoals Audio Delay voor de synchrone geluidsweergave van spraak, Deep Color voor heldere kleuren en de ondersteuning van de 24 Hz-beeldfrequentie zijn aanwezig.

Yamaha’s automatische YPAO-inmeting maakt de inregeling van de luidsprekers bijzonder eenvoudig: één druk op de knop is voldoende om de meegeleverde inmeetmicrofoon alle instellingen te laten configureren, van de keuze van de juiste luidsprekergrootte, via de exacte afstand, tot de individuele volume-instelling. Het perfectioneren van het 5.1-ruimtelijke geluid is zo een fluitje van een cent. Alle overige instellingen om de AV-receiver nog beter aan de individuele gebruiker aan te passen, kunnen worden geconfigureerd via de systeemafstandsbediening. Een on-screen-display in kleur zorgt voor een weergave van alle menu’s, direct op het grote hd tv-beeldscherm.

Yamaha RX-V379 prijs en beschikbaarheid

De Yamaha RX-V379 is vanaf nu in de kleuren zwart en titanium verkrijgbaar voor een prijs van 349,00 euro.

Bron: Yamaha