CookiesYamaha RX-V477 en RX-V577 AV-receiver introductie

8 april 2014 08:26 door Hans Wind

Yamaha RX-V477 en RX-V577 AV-receiver introductieDe Yamaha RX-V477 en RX-V577 AV-receivers bieden connectiviteit voor veel beeld- en geluidsbronnen in het digitale huis – van de klassieke componenten met kabels zoals Blu-ray-speler, gameconsole en TV-receiver tot draadloos verbonden apparatuur zoals smartphone, tablet of het WLAN-thuisnetwerk.

Met de Yamaha RX-V577 presenteert de fabrikant zijn eerste AV-receiver met geïntegreerde WiFi-module. Het apparaat kan op die manier via het draadloze thuisnetwerk direct toegang krijgen tot de content op computers, huisservers en NAS-schijven. De DLNA-certificering zorgt voor een eenvoudige bediening, om bijvoorbeeld hoge-resolutie audiobestanden zoals Apple Lossless, FLAC of WAV met 192kHz / 24bit af te spelen.
Via de optionele WiFi-adapter Yamaha YWA-10 kan de RX-V477 draadloos worden verbonden met het thuisnetwerk. De eveneens als toebehoren verkrijgbare Bluetooth Wireless Audio Receiver YBA-11 maakt draadloze muziekstreaming via Bluetooth vanaf een mobiel apparaat naar de AV-receiver mogelijk.

Beide AV-receivers onderscheiden zich door het aantal eindtrappen: terwijl de Yamaha RX-V477 5.1 surround met 115 Watt per kanaal levert, voedt de Yamaha RX-V577 zelfs 7.2-luidspreker-ensembles met 115 Watt per kanaal. De geïntegreerde versterkeropbouw en de 192 kHz / 24 Bit Burr-Brown-DAC’s in alle kanalen staan garant voor een perfecte enscenering van films in surround. Voor een extra geluidsbelevenis bij actiefilms, videogames en muziek zorgt de nieuwe Extra-Bass-functie, die volgens Yamaha zelfs bij het gebruik van compacte luidsprekers voor een vol en dynamisch geluidsbeeld zorgt.

Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio

Beide receivers ondersteunen zowel Dolby TrueHD als DTS-HD Master Audio voor optimaal HD-audioplezier. Yamaha’s CINEMA DSP 3D met zijn 17 keuzeprogramma’s voor geluidsvelden optimaliseert het geluidsbeeld bovendien geheel naar de wens van de kijker/luisteraar: de surround-belevenis bij films, muziek en games wordt nog intensiever door een hoogwaardige meerkanaals-berekening.

Apple AirPlay, Yamaha MusicPlay en Spotify

De Yamaha RX-V477 en RX-V577 zijn uitgerust met uitgebreide netwerkfuncties, die van de apparaten het hart van Home Entertainment kunnen maken. Beide modellen ondersteunen de populaire streamingdienst Spotify, die toegang biedt tot een bibliotheek met miljoenen songs. Met Yamaha MusicPlay kan niet alleen heel comfortabel muziek uit het netwerk via de AV-receiver worden afgespeeld, maar kunnen ook audiobestanden worden weergegeven die op mobiele apparatuur met Android of op een Apple iPhone of iPad zijn opgeslagen. Via Apple AirPlay kan muziek bovendien draadloos vanaf Mac, PC, iPod, iPhone of iPad worden afgespeeld. Dankzij vTuner staat op de RX-V477 en de RX-V577 een buitengewoon divers aanbod van internetradiozenders ter beschikking.

Apple iPhone, iPad en MP3-speler

Via een USB-aansluiting op de voorkant van het apparaat kunnen media zoals iPhone, iPod of andere opslagmedia worden aangesloten. Om ook bij gecomprimeerde audiobestanden de beste geluidservaring te kunnen garanderen, beschikken alle modellen over Yamaha’s Compressed Music Enhancer, die bijvoorbeeld MP3-muziekbestanden perfectioneert. Met HTC Connect muziekstreaming is bovendien de verbinding met compatibele smartphones mogelijk.

YPAO-inmeting en AV Controller App

De nieuwe Yamaha-receivers zijn in een handomdraai ingericht: de automatische YPAO-inmeting meet de luidsprekers precies in voor een perfect ruimtelijk geluid. Ook de bediening van de AV-receiver is eenvoudig: als alternatief voor de overzichtelijke systeemafstandsbediening is de bediening via de gratis Yamaha AV Controller App voor smartphones en tablets mogelijk. Deze app is per direct beschikbaar in de geactualiseerde versie 4.0 voor Apple iOS en Android. De nieuwe versie biedt een eenvoudige bediening en een nieuwe Shortcut-functie, die het oproepen van functies eenvoudiger maakt.

Via de Scene-functionaliteit stelt de receiver de Home Entertainment-installatie met één druk op de knop in op de gewenste modus – bijvoorbeeld voor tv, Blu-ray of streaming vanaf het netwerk. Op die manier is de complete Home Cinema in een handomdraai klaar voor gebruik. Verder bieden de Yamaha RX-V477 en de RX-V577 een menu in acht talen: Duits, Engels, Frans, Russisch, Japans, Italiaans, Spaans en Chinees.

Surround-sound

Dankzij de Yamaha Virtual CINEMA front-technologie is surround-sound ook mogelijk in ruimtes waar geen achterste luidsprekers kunnen worden opgesteld: het virtueel ruimtelijke geluid wordt, vergelijkbaar met een soundbar zoals de Yamaha YAS-modellen, gesimuleerd via de voorste luidsprekers.

4K-Ultra HD en 3D-weergave

Dankzij 4K-Ultra-HD-Passthrough kan er thuis van video in een toekomstgerichte resolutie en in haarscherp beeld worden genoten. De RX-V77-modellen zijn voorbereid op de nieuwste generatie hoge-resolutie-televisies en randapparatuur. De Yamaha RX-V477 en RX-V577 zijn ook compatibel met 3D-signalen.

ECOmode

Yamaha’s nieuwe ECOmode vermindert het stroomverbruik van de AV-receiver met ten minste 20 procent. De functie kan indien gewenst eenvoudig via het menu van de AV-receiver worden geactiveerd en zorgt voor een meer efficiënt energieverbruik.

Yamaha RX-V477 en RX-V577 prijs en beschikbaarheid

De Yamaha RX-V477 en RX-V577 zijn vanaf april 2014 verkrijgbaar. De adviesprijs is 399 euro voor de RX-V477 en 499 euro voor de RX-V577.

Bron: Yamaha