CookiesYamaha RX-V479 en RX-579 AV-receivers introductie

15 juli 2015 11:27 door Hans Wind

Yamaha RX-V479De Yamaha RX-V479 en RX-V579 zijn twee nieuwe AV receivers in de middenklasse van deze fabrikant met 4K-Passthrough inclusief HDCP2.2. De geïntegreerde versterkeropbouw en Burr-Brown-DAC’s leveren een meerkanaalsbeleving in 5.1 formaat bij de Yamaha RX-V479 en 7.2 formaat bij de Yamaha RX-V579. Geïntegreerde bluetooth, WLAN, Apple AirPlay, Yamaha MusicPlay en DLNA-aansluiting op het thuisnetwerk kunnen van beide receivers het middelpunt van het thuisnetwerk maken. De receivers bieden directe toegang tot streamingaanbieders zoals Spotify en JUKE, en tot de wereld van internetradio via vTuner.

Andere apparaten worden, afhankelijk van uw wensen, via een kabel, WLAN of bluetooth met de Yamaha RX-V479 of RX-579 verbonden. Gebruikersvriendelijke functies, zoals de automatische configuratie via WPS, zorgen ervoor dat alle mogelijkheden van de receivers ook voor mensen zonder specifieke IT-kennis volledig kunnen worden benut. Het beeld en geluid van de aangesloten bronapparaten wordt automatisch voorbereid en verbeterd door gepatenteerde Yamaha-technologieën.

De nieuwe Yamaha-receivers zijn in een handomdraai te installeren. De automatische YPAO-inmeting configureert nauwkeurig alle belangrijke instellingen: van de juiste luidsprekergrootte, via de exacte afstand tot de zitplaats, tot de volumebalans – met elke luidsprekerconfiguratie ontstaat daarmee een optimaal klankbeeld. Als alternatief voor de standaard systeemafstandsbediening is de bediening via de gratis Yamaha AV Controller App voor smartphones en tablets van Apple iOS en Android mogelijk.

Via de Scene-functionaliteit stelt de receiver de Home Entertainment-installatie met één druk op de knop in op de gewenste modus – bijvoorbeeld voor tv, Blu-ray of streaming vanaf het netwerk. Ook kan gebruik worden gemaakt van nog een gratis app: de Yamaha AV Setup Guide. Dit programma voor iOS en Android leidt de gebruiker stap voor stap door de ingebruikname van de AV-receiver en het aansluiten van alle componenten. Aan de hand van eenvoudige vragen (bijv. “Wilt u een televisie aansluiten?”, of “Hoe veel subwoofers wilt u aansluiten?”) bepaalt de app onder andere van tevoren al hoe veel en welke kabels er nodig zijn. Bovendien geeft de app tips voor de ingebruikname en voor de optimale opstelling van de apparaten. Zodra de betreffende receiver aan het netwerk is verbonden, verstuurt de Yamaha AV Setup Guide automatisch alle reeds gekozen instellingen naar de receiver. Het product is meteen gebruiksklaar.

Yamaha’s ECOmode vermindert het stroomverbruik van de AV-receiver met ten minste 20 procent vergeleken met de situatie dat de ECOmode is uitgeschakeld (Bron: Yamaha metingen). De functie kan indien gewenst eenvoudig via het menu van de AV-receiver worden geactiveerd en zorgt voor een bijzonder efficiënt energieverbruik. Ook in de stand-bystand zijn de receivers met een energieverbruik van slechts 0,1 Watt extreem zuinig en blijven daarmee onder de wettelijke richtlijnen.

De Yamaha RX-V479 en RX-579 receivers ondersteunen zowel Dolby TrueHD als DTS-HD Master Audio. Yamaha’s Ciname DSP 3D met zijn 17 keuzeprogramma’s voor geluidsvelden verwerkt het geluidsbeeld bovendien geheel naar de wens van de kijker/luisteraar.

Yamaha RX-V579Terwijl de Yamaha RX-V479 5.1 surround met 135 Watt per kanaal levert, voedt de Yamaha RX-V579 ook 7.2-luidspreker-combinaties met 135 Watt per kanaal. De geïntegreerde versterkeropbouw gebruikt de 192 kHz / 24 Bit Burr-Brown-DAC’s in alle kanalen. Voor een betere geluidsbelevenis bij actiefilms, videogames en muziek zorgt de Extra-Bass-functie.

De Yamaha RX-V479 en RX-V579 bieden een scala aan extra multimediadiensten. Gebruikers hebben direct vanaf de aankoop toegang tot diverse streamingdiensten (Spotify, Juke) en de internetradioservice vTuner. Zo kunnen ze in hun woonkamer via deze geluidsinstallatie luisteren naar favoriete muziek. De compatibiliteit met DLNA 1.5, Bluetooth, WLAN en Airplay garandeert bovendien dat alle apparaten uit het thuisnetwerk eenvoudig met de receivers kunnen worden verbonden. Draadloze gegevensoverdracht betekent op dit moment, volgens Yamaha, trouwens niet meer dat u aan audiokwaliteit hoeft in te boeten: de RX-V479 en Yamaha RX-V579 zijn compatibel met FLAC, WAV, AIFF 192kHz/24 Bit, Apple Lossless en DSD 2,8 MHz/5,6 MHz, zodat audiobestanden in zeer hoge kwaliteit zeer eenvoudig direct vanaf de pc, een NAS-server of een andere bron in het thuisnetwerk kunnen worden weergegeven.

Via een USB-aansluiting op de voorkant van het apparaat kunnen media zoals iPhone, iPod of andere opslagmedia worden aangesloten. Om ook bij gecomprimeerde audiobestanden de optimale geluidservaring te kunnen garanderen, beschikken alle modellen over Yamaha’s Compressed Music Enhancer, die bijvoorbeeld MP3-muziekbestanden perfectioneert.

Dankzij de Yamaha Virtual Cinema Front-technologie is surround-sound ook mogelijk in ruimtes waar geen achterste luidsprekers kunnen worden opgesteld. Het virtuele ruimtelijke geluid wordt gerealiseerd via de voorste luidsprekers, door middel van geluidsreflecties en andere gepatenteerde technologieën. De RX-V579 biedt naast der Cinema Front-technologie nog twee extra functies: Virtual Surround Back Speaker en Virtual Presence Speaker. Daarmee is het mogelijk om via klanksimulaties met 5.1 audio-opstelling een virtueel 9.1 home cinema-systeem te simuleren, met bijbehorende Presence-luidsprekers (hoogteluidsprekers voor en achter).

Dankzij 4K-Ultra-HD-Passthrough kan er thuis van video in een toekomstgerichte resolutie en in haarscherp beeld worden genoten. De RX-V79-modellen zijn voorbereid op de nieuwste generatie hoge-resolutie-televisies en randapparatuur. De Yamaha RX-V479 en de RX-V579 zijn ook compatibel met 3D-signalen voor een ruimtelijke beeldbeleving.

Yamaha RX-V479 en RX-579 prijs en beschikbaarheid

De AV-receivers uit de Yamaha RX-V79-serie zijn vanaf nu beschikbaar in de kleuren titanium en zwart. De adviesverkoopprijs bedraagt 469 euro voor de Yamaha RX-V479 en 579 euro voor de Yamaha RX-V579.

Bron: Yamaha