CookiesYamaha RX-V679 en RX-V779 receivers introductie

15 juli 2015 13:24 door Hans Wind

Yamaha RX-V679De Yamaha RX-V679 en RX-V779 AV-receivers zijn de topmodellen uit de Yamaha RX-V serie. Ze bieden dynamisch en krachtig 7.2-meerkanaalsgeluid in combinatie met ultra-hoge-resolutie videosignalen in 3D en 4K (inclusief upscaling-functie). Uitgebreide weergavefuncties – optioneel ook draadloos via WLAN of bluetooth – zorgen voor probleemloze muziekstreaming vanaf het internet of het thuisnetwerk en maken ook het direct afspelen vanaf smartphone, tablet en laptop mogelijk.

De bediening en indeling van de AV-receivers Yamaha RX-679 en RX-779 is volgens de fabrikant comfortabel, intuïtief en flexibel. Gebruikers van de Home Cinema kunnen via een grote systeemafstandsbediening gebruikmaken van een OSD (On Screen Display), dat rechtstreeks op het HD TV scherm wordt weergegeven. Als alternatief kunnen de receivers ook via een smartphone of tablet worden bediend, met de gratis AV Controller App voor Android of iOS.
Alle functies, instellingen en aansluitingen zijn hier overzichtelijk weergegeven en geordend, zodat ook beginnende Home Cinema-gebruikers eenvoudig toegang hebben tot alle belangrijke menu’s van hun receiver. Dankzij de Scene-functionaliteit volstaat slechts één enkele druk op de knop om de gewenste modus in te schakelen, of het nu gaat om televisie, het afspelen van Blu-ray of streaming vanuit het netwerk.

Bij de installatie kan gebruik worden gemaakt van nog een gratis app: de Yamaha AV Setup Guide. Dit programma voor iOS en Android leidt de gebruiker stap voor stap door de ingebruikname van de AV-receiver en het aansluiten van alle componenten. Aan de hand van eenvoudige vragen (bijv. “Wilt u een televisie aansluiten?”, of “Hoe veel subwoofers wilt u aansluiten?”) bepaalt de app onder andere van tevoren al hoe veel en welke kabels er nodig zijn. Bovendien geeft de app tips voor de ingebruikname en voor de optimale opstelling van de apparaten. Zodra de betreffende receiver aan het netwerk is verbonden, verstuurt de Yamaha AV Setup Guide automatisch alle reeds gekozen instellingen naar de receiver. Het product is meteen gebruiksklaar.

De audiosignaalverwerking Cinema DSP 3D verfraaait de klank. Deze beschikt over 17 nauwkeurig afgestemde DSP-programma’s voor films, muziek en gaming. Yamaha-technologie zoals Virtual Presence Speaker, Dialogue Lift en Dialogue Level Adjustment zorgen voor helder geluid, natuurlijke weergave van de stem zoals in een grote Multiplex-bioscoop.

Niet iedere woonkamer biedt de ruimte voor een optimale opstelling van de luidsprekers of voor een grote surround-opstelling. En niet op elk uur van de dag of nacht kan de Home Cinema op maximaal volume worden gebruikt. Daarom zijn de Yamaha RX-V679 en RX-V779 uitgerust met Yamaha’s automatische inmeting YPAO, inclusief R.S.C. (Reflected Sound Control) en Volume Control. De automatische inmeting bepaalt niet alleen nauwkeurig de juiste luidsprekerinstellingen voor afstand en volume, maar houdt ook rekening met de kenmerken van de ruimte en de weerkaatsingen die er optreden. Zo wordt de geluidsweergave individueel afgestemd op de betreffende opstelling en geniet u zowel bij hoog, gemiddeld en laag volume van optimale reproductie van het geluidsformaat en optimale verstaanbaarheid van spraak.
Yamaha RX-V779Met de Yamaha RX-V779 is meerpuntsinmeting mogelijk, wat ervoor zorgt dat de geluidsweergave voor tot wel acht zitposities optimaal is.

De DLNA 1.5-gecertificeerde AV-receivers zijn snel te verbinden met het thuisnetwerk en dankzij bluetooth- en WiFi-connectiviteit (inclusief automatische configuratie via WPS) desgewenst ook draadloos. Op die manier zijn audiobestanden op computers of NAS-schijven ook gemakkelijk beschikbaar. De Yamaha RX-V677 en RX-V777 kunnen daarbij ook hoge resolutie formaten zoals Apple Lossless, FLAC of WAV tot 192kHz / 24bit afspelen, en DSD van 2,8MHz/5,6MHz. Via Wireless Direct is ook de draadloze weergave vanaf mobiele apparatuur mogelijk.

De Yamaha RX-V679 en RX-V779 maken muziek streamen eenvoudig: de High End-receivers zijn af fabriek al uitgerust met een verbinding met een groot aantal online muziekdiensten, zoals Spotify, Napster en Juke. Daardoor hebt u elk moment toegang tot miljoenen titels. Bovendien kunt u met vTuner naar een groot aantal internetradiozenders luisteren.

Via de USB-aansluiting in het front kunt u muziek en video’s rechtstreeks weergeven vanaf uw iPhone, iPad of een aangesloten opslagapparaat. De Yamaha RX-V779 is bovendien voorzien van een phono-ingang, om ook hoogwaardige platenspelers optimaal met de AV-uitrusting te kunnen verbinden. De AV-receivers beschikken over een Multi-Zone-functie zodat de Home Entertainment-ervaring niet beperkt blijft tot één ruimte. De Party-Modus van de RX-V779 voorziet bovendien het hele huis van gelijkmatige en synchrone muziek.

Terwijl de Yamaha RX-V679 een vermogen van 150 Watt per kanaal levert, gaat de RX-V779 een stapje verder: deze levert 160 Watt per kanaal. De geïntegreerde versterkeropbouw, geoptimaliseerde signaalwegen en handmatig geselecteerde onderdelen, zoals de Burr Brown DAC’s met 192kHz / 24bit voor alle kanalen, zorgen voor de surround-sound weergave. Yamaha heeft een Low Jitter PLL-schakeling voor een geoptimaliseerd klankbeeld en een Bi-Amping-optie voor de frontluidsprekers geïntegreerd. Indien gewenst worden in de Pure Direct Modus alle niet-benodigde schakelingen gedeactiveerd om zo optimaal HiFi te ervaren. De Yamaha RX-V779 beschikt bovendien over een speciaal ontwikkeld frontpaneel van aluminium dat niet alleen zorgt voor een elegante uitstraling maar ook voor extra stevigheid ten behoeve van een beter geluid.

Ook voor de kleinere luidsprekeropstellingen beschikken de AV-receivers over een aantal leuke extra’s: een kleine box wordt met behulp van Yamaha Extra Bass door uitgebreide berekeningen bijna een volwaardige Home Cinema-speaker.

Met de Yamaha Virtual CINEMA front-technologie is surround-sound ook mogelijk in ruimtes waar geen achterste luidsprekers kunnen worden opgesteld: het virtueel ruimtelijke geluid wordt, net als bij een soundbar uit de Yamaha YAS-serie, gerealiseerd in een opstelling van 5 frontluidsprekers.

De laatste IFA in Berlijn stond helemaal in het teken van de nieuwe hoge-resolutie videostandaard 4K. De nieuwe standaard zorgt voor een ultra-hoge-resolutie beeldwereld in de Home Cinema, tenminste, zodra er videomateriaal beschikbaar komt dat over een even hoge resolutie beschikt. Met de RX-V679 en RX-V779 hoeven gebruikers van Home Cinema niet langer te wachten, want de twee High End-receivers kunnen ook ouder beeldmateriaal via upscaling live verbeteren, zodat het er op een 4K-televisie zo goed mogelijk uitziet. De Yamaha RX-V679 en RX-V779 zijn uitgerust met de nieuwste standaard HDCP 2.2, zodat via de HDMI-aansluitingen ook in de toekomst met DRM beveiligd materiaal probleemloos kan worden weergegeven, De receivers uit de RX-V79-serie zijn compatibel met ouder materiaal: ze kunnen behalve 4K-materiaal ook Full HD, 720p en zelfs analoog materiaal in hoge kwaliteit verwerken. Uitgebreide 3D-compatibiliteit zorgt bovendien voor de Home Cinema-belevenis in de derde dimensie.

Yamaha RX-V679 en RX-V779 prijs en beschikbaarhied

De Yamaha RX-V679 en RX-V779 zijn vanaf nu beschikbaar in de kleuren titanium en zwart.

De adviesverkoopprijs bedraagt 699 euro voor de Yamaha RX-V679 en 799 euro voor de RX-V779.

Bron: Yamaha