CookiesYamaha YAS-103 en YAS-93 soundbar introductie

6 maart 2014 19:03 door Hans Wind

Yamaha YAS-103 en YAS-93 soundbar introductieDe Yamaha YAS-103 en YAS-93 zijn twee nieuwe soundbars met 7.1 Surround-Sound voor film, TV en gaming met bediening via een app en bluetooth audio-streaming.

Volgens Yamaha vertegenwoordigen de YAS-103 en YAS-93 de instapklasse voor soundbars. Beide modellen maken gebruik van de Air Surround Xtreme technologie voor gesimuleerde 7.1 Surround Sound weergave uit een enkele, slanke luidsprekerbehuizing. Er is volgens de fabrikant geen aparte subwoofer meer nodig voor goede basweergave en effect-sounds. Twee extra luidsprekers voor lage tonen zorgen samen met de speciaal ontwikkelde Advanced Bass Extension Processing voor een Home Cinema beleving. Yamaha Clear Voice en UniVolume zorgen voor verstaanbare spraak en een gelijkmatig volume. Bovendien heeft Yamaha de installatie gemakkelijk gemaakt; bij de Yamaha YAS-103 maakt de HT Controller App voor smartphones en tablets een comfortabele bediening en bluetooth audio-streaming mogelijk. Met de witte of zwarte pianolak-finish passen de nieuwe Yamaha Soundbars ij bijna alle actuele HD TV-toestellen.

De Yamaha YAS-103 en YAS-93 maken gebruik van Yamaha’s Air Surround Xtreme technologie, voor 7.1 Surround Sound met slechts twee luidsprekers. Voor deze geluidsbeleving worden complexe algoritmes toegepast, die Yamaha de afgelopen 10 jaar heeft geperfectioneerd. De geïntegreerde digitale versterker heeft een totaal vermogen van 120 watt. Naast de beide 6,5 cm-luidsprekers bevindt zich ook een dual-subwoofer met twee 7,5 cm-drivers in de compacte behuizing. Samen met Yamaha’s Advanced Bass Processing zorgt dit voor krachtige diepe tonen.

UniVolume analyseert voortdurend het volume en past dit aan op een gelijkblijvend niveau – veel te harde reclame-onderbrekingen en volumesprongen bij het omschakelen behoren daarmee tot het verleden. Clear Voice geeft dialogen en stemmen harder weer, zonder de geluidskwaliteit te beïnvloeden. Op die manier is verstaanbare spraak gegarandeerd, bij action-blockbusters, sportuitzendingen of nieuwsprogramma’s.

App voor iPhone, iPad en Android

Terwijl beide Soundbar-modellen qua geluid identiek zijn, beschikt de Yamaha YAS-103 over een geïntegreerde bluetooth-module. Daarmee kan de favoriete muziek draadloos worden overgedragen naar een smartphone, notebook of tablet. En met Yamaha’s Music Enhancer-technologie hebben daarbij ook gecomprimeerde audioformaten een betere klank. Bovendien kan de YAS-103 worden bediend met Yamaha’s gratis Home Theater Controller-app voor iOS en Android.

Yamaha YAS-103 en YAS-93 installatie

Yamaha heeft de YAS-103 en YAS-93 zo ontwikkeld dat ze gemakkelijk te installeren zijn. De Soundbars zijn met slechts één kabel in een aangesloten. In drie stappen vul je de woonkamer TV-geluid. Plaatsen, aansluiten, aanzetten. De slanke behuizing past bij moderne HD TV’s en kan dankzij de beperkte hoogte meestal voor de televisie worden geplaatst. De Infrarood-Flasher (IR-Flasher) leidt de signalen van de afstandsbediening door, zodat bediening ook mogelijk is bij een afgedekte IR-sensor. Dankzij de IR-leerfunctie is het mogelijk om de Soundbar en de HDTV met een IR TV-afstandsbediening aan en uit te zetten en het volume te regelen. De Yamaha YAS-103 en YAS-93 kunnen ook ruimtebesparend aan de wand worden bevestigd.

Yamaha YAS-103 en YAS-93 prijs en beschikbaarheid

De Yamaha YAS-103 en YAS-93 zijn vanaf maart 2014 verkrijgbaar in glanzende pianolak in zwart of wit voor adviesverkoopprijs van 239 euro voor de YAS-103 en 189 euro voor de YAS-93.

Bron: Yamaha