CookiesYamaha YSP-2500 Digital Sound Projector

1 augustus 2014 14:31 door Hans Wind

Yamaha YSP-2500De Yamaha YSP-2500 is een nieuwe Digital Sound Projector met 16 beam-luidsprekers in een langwerpige behuizing. Door gerichte ruimtelijke reflecties wordt hiermee een 7-kanaals Surround Sound effect bereikt. Een draadloze subwoofer zorgt voor de bijpassende lage tonen. De Yamaha YSP-2500 heeft een degelijke aluminium behuizing heeft goede geluidseigenschappen en zorgt tegelijk voor een uitstraling die past bij een moderne platte televisie. Dankzij de eenvoudige installatie beschikt u niet allen over Surround Sound voor films, muziek en games – maar ook over een duidelijk beter TV-geluid.

Het is inmiddels tien jaar geleden dat Yamaha haar Digital Sound Projector-technologie op de markt bracht. Het gebruik van gerichte reflecties in de ruimte kan worden gebruikt in kamers waar geen achterluidsprekers kunnen worden geplaatst. Met de Yamaha Digital Sound Projector YSP-2500 biedt het Japanse bedrijf nu de meest recente versie van deze soundbar.

6 modussen voor Stereo en Surround

Het gerichte effect van de luidsprekers biedt echter meer mogelijkheden, met zes verschillende modussen. De „Stereo + 3 Beam Plus 2“-modus is bijvoorbeeld geschikt om liveshows vanaf muziek-DVD’s weer te geven. In de „3 Beam“-modus wordt het luisterveld uitgebreid, wanneer veel mensen tegelijk willen genieten van muziek. En als iemand in zijn eentje wil genieten, zorgt de „Target“-instelling voor exact op de luisterpositie gericht geluid – zo zijn dialogen bijvoorbeeld ’s nachts ook bij een laag geluidsvolume uitstekend verstaanbaar.

Draadloze subwoofer

De actieve subwoofer zorgt met twee lage-tonen-luidsprekers van 10 cm voor de bassen. Door de draadloze verbinding kan hij volledig vrij in de ruimte worden geplaatst, naar keuze staand of liggend. Op die manier is ook een onopvallende opstelling in de woonkamer mogelijk. De langwerpige luidsprekerbehuizing zelf is gemaakt van aluminium. Door de platte constructie blijft het zicht op het beeldscherm vrij, wanneer de Digital Sound Projector voor de televisie wordt geplaatst.

Het geluidsverwerkingssysteem Cinema DSP biedt 10 programma’s, die zorgen voor aangepaste geluidsinstellingen voor action-blockbusters of de akoestiek van een grote concertzaal. UniVolume zorgt voor een gelijkblijvend volume uit alle geluidsbronnen – ook bij reclameblokken tussendoor. De ClearVoice-technologie garandeert verstaanbare spraak voor films, nieuws en sportcommentaar.

HDMI met 4K Ultra HD Passthrough

Via een speciale meetmicrofoon wordt de Digital Sound Projector automatisch optimaal ingesteld. Naast een analoge, een coaxiale en twee optische audio-ingangen beschikt de Yamaha YSP-2500 bovendien over drie HDMI-ingangen van de nieuwste generatie. Via de 4K Ultra HD Passthrough met 50 respectievelijk 60 beelden per seconde is hij geschikt voor output via de HDMI-uitgang. Daarnaast is er een uitgang voor een hoofdtelefoon. Ook daarmee is ruimtelijke geluidsbeleving mogelijk: via de hoofdtelefoon wordt naar wens uitstekende, virtuele 7.1-Surround Sound weergegeven.

Dankzij de geïntegreerde Bluetooth-functie kan eenvoudig muziek vanaf smartphones of tablets worden afgespeeld via de Yamaha YSP-2500. Hierbij wordt de aptX-Codec ondersteund, voor optimaal stereo-geluid. Ook gecomprimeerde muziek komt met de YSP-2500 in goede geluidskwaliteit de woonkamer binnen: met de Yamaha Compressed Music Enhancer wordt het geluid van formaten zoals MP3 verbeterd. Alle functies kunnen ook worden bediend via smartphone of tablet, als alternatief voor de systeembediening. Hiervoor biedt Yamaha de kosteloze Home Theater Controller-app voor iOS en Android aan. Door de compatibiliteit met HDMI CEC is ook het bedienen met de TV-afstandsbediening mogelijk.

Yamaha YSP-2500 prijs en beschikbaarheid

De Yamaha YSP-2500 Digital Sound Projector is in de kleurvarianten zwart en zilver leverbaar vanaf augustus 2014. De prijs bedraagt 899 euro.

Als optie voor flexibele installatie biedt Yamaha de wandhouder SPM-K20 aan.

Bron: Yamaha