CookiesYamaha YSP-5600 soundbar met Dolby Atmos en DTS:X

25 september 2015 08:49 door Hans Wind

Yamaha YSP-5600 soundbarDe Yamaha YSP-5600 soundbar ondersteunt de nieuwe 3D-surround-sound-formaten Dolby Atmos en DTS:X. Het geluid ontstaat hier niet alleen rondom de luisteraar – het komt ook via het plafond. De Home Cinema-beleving wordt opgewekt door 44 array-luidsprekers, waarvan 12 alleen voor de Dolby Atmos-plafondkanalen verantwoordelijk zijn. Het systeem wordt ondersteund door twee geïntegreerde diepe-tonen-luidsprekers, die voor de basweergave zorgen. Een draadloze subwoofer zorgt in aanvulling hierop voor krachtige baseffecten.

De nieuwe surround-sound-formaten Dolby Atmos en DTS:X maken een nieuwe dimensie in de filmbeleving mogelijk binnen de eigen vier muren. Voor het eerst lijkt het geluid ook van boven te komen dit geeft de illusie dat u “er middenin” zit. De objectgeoriënteerde positionering van geluidsbronnen maken bij beide formaten een meer gedetailleerdere geluidsmix mogelijk.


Terwijl Dolby Atmos bij uitlevering van de YSP-Yamaha YSP-5600 wordt ondersteund, kan de DTS:X-compatibiliteit later via een firmware-update worden toegevoegd. De Cinema DSP 3D-technologie breidt het geluidsbeeld naar boven uit en genereert hiermee een ruimtelijker geluid.

Met de meegeleverde IntelliBeam-microfoon kan de Yamaha YSP-5600 de uitstralingsverhouding van de afzonderlijke gerichte luidsprekers en het totale geluid van het systeem volautomatisch inregelen en optimaliseren. Hiertoe wordt de inmeetmicrofoon eenvoudig op de luisterpositie opgesteld en wordt het inmeetproces gestart. De oriëntatie van de op het plafond stralende luidsprekers kan ook automatisch worden ingesteld, om bij het luisteren naar muziek de live-ambiance van de meest uiteenlopende ruimtelijkheden te beleven.

Compatibel met MusicCast Multiroom

Yamaha heeft de YSP-1600 niet alleen voorzien van alle functies voor een 3D-surround-beleving. De soundbar beschikt bovendien over de Yamaha MusicCast-functionaliteit, zodat deze samen met andere Yamaha-componenten in het hele huis speelt en zo onderdeel wordt van het eenvoudig uit te breiden Multiroom-systeem. Hierbij kan de soundbar niet alleen audio van netwerkbronnen zoals iTunes, Spotify of internetradio weergeven, maar maakt deze ook de aangesloten audiobronnen zoals tv-toestel of Blu-ray-player beschikbaar als Multiroom-weergavebron. Zo kunt u het geluid van een tv-programma bijvoorbeeld in het hele huis laten weergeven.

De Yamaha YSP-1600 kan eenvoudig worden bediend met de meegeleverde systeemafstandsbediening. Daarnaast is een uitgebreide controle met smartphone en tablet mogelijk: met de Home Theater Controller (WLAN) app kunnen de basisfuncties en de instellingen voor de geluidsuitstraling van de afzonderlijke kanalen worden bediend. Met de MusicCast Controller kan app audio-streaming naar andere MusicCast-apparaten plaatsvinden. Beide apps zijn met elkaar gekoppeld, zodat de YSP-5600 en alle aangesloten apparaten eenvoudig te bedienen zijn.

Yamaha YSP-5600 soundbar prijs en beschikbaarheid

De Yamaha YSP-5600 is beschikbaar vanaf oktober 2015 voor een prijs van 1.799 euro.

Bron: Yamaha