CookiesZelf films in HDTV kwaliteit maken in Vista

31 oktober 2006 14:01 door Hans Wind

Windows VistaNu de introductie van Windows Vista steeds dichterbij komt is het misschien aardig om even stil te staan bij een aantal nieuwe mogelijkheden van dat besturings systeem. Vista biedt ondersteuning voor het HDTV formaat en dat geldt ook voor het bijgeleverde programma Vista Windows Movie Maker. Met dit programma kun je op een simpele manier video materiaal importeren, opmaken en organiseren.

Er zijn ook een aantal duidelijke verbeteringen aangebracht in de meegeleverde video effecten en overgangen. Daarnaast kun je natuurlijk ook nog eigen fotomateriaal aan je film toevoegen en het eindresultaat vervolgens voorzien van muziek en gesproken tekst. Uiteindelijk kun je dan je zelfgemaakte film opslaan op je PC, media center of op een DVD.


In Vista is ook weer eens een poging gedaan om stem-herkenning nieuw leven in te blazen en de eerste berichten over de Engeslstalige versiezijn positief.

Wanneer je Movie maker combineert met stemherkenning kun je zelfs “met losse handjes” een filmpje samenstellen In het demonstratie filmpje luistert het systeem naar de gesproken commando’s van Michael Patten, een program manager binnen het Digital Memories team.

Het filmpje is wat groot (50Mb) maar geeft een goede indruk van de mogelijkheden. We zullen moeten afwachten of spraakherkenning ook op korte termijn binnen de Nederlandse versie van Windows Vista zal worden aangeboden.

Voor de Mac gebuikers kwam ongeveer een jaar geleden het programma iMovie al gratis mee met hun systeem en iMovie ondersteunt sinds die tijd het HD formaat.