CookiesZiggo gaat Alphacrypt blokkeren voor CI+ apparaten

4 december 2009 16:17 door Hans Wind

Ziggo gaat Alphacrypt blokkeren voor CI+ apparatenMet ingang van 2 februari 2010 blokkeert Ziggo de werking van de Alphacrypt CAM in televisies die geschikt zijn voor de CI+ CAM.

Abonnees die een dergelijke combinatie gebruiken kunnen vanaf die datum geen digitale televisie van Ziggo meer bekijken. Ziggo neemt deze stap mede op verzoek van de content providers. De Alphacrypt – die door Ziggo nooit ondersteund is – biedt volgens Ziggo onvoldoende bescherming tegen illegaal gebruik van de content en deze bescherming is een eis van de content providers om programma’s te mogen doorgeven.

Programma- en filmmakers zoals RTL, SBS, Disney en Sony eisen een optimale bescherming van hun content. Zonder deze bescherming krijgen providers geen toestemming om de content te verspreiden. De traditionele CAM modules kunnen niet aan de eisen van de programmamakers voldoen en om die reden heeft Ziggo samen met de industrie en content leveranciers CI+ ontwikkeld.

Sinds de introductie eind september hebben al meer dan 100.000 mensen de CI+ module in gebruik genomen.

Ziggo wacht tot februari met het blokkeren van de Alphacrypt in CI+ TV-toestellen om de gebruikers voldoende tijd te geven om over te stappen naar een CI+ CAM-module. Voor combinaties van een Alphacrypt met een niet CI+ apparaat verandert er niets.

Bron: Ziggo

N.B. In de praktijk wordt verreweg de grootste groep Alphacrypt gebruikers nog niet getroffen door deze maatregel omdat die momenteel geen CI+ geschikte HDTV of ontvanger gebruiken

Update 9 december 2009: Inmiddels heeft Ziggo aangegeven dat de vermelding van RTL en SBS in bovenstaande tekst (overigens ook afkomstig van Ziggo) onjuist is. Ten aanzien van RTL geldt dat dit bedrijf geen enkele vorm van beveiliging of codering van haar programma’s van Ziggo eist. Deze eis komt volgens Ziggo met name van de grote filmstudio’s en premiumzenders zoals Film 1.