CookiesZiggo komt eind mei met CI+ CAM ondersteuning

31 maart 2009 11:07 door Hans Wind

Ziggo komt eind mei met CI+ CAM ondersteuningZiggo, het grootste kabelbedrijf van Nederland, ondersteunt vanaf eind mei de CI+ of Common Interface Plus specificatie voor Conditional Access Modules (CAM) in de nieuwe generatie televisies met ingebouwde digitale kabelontvanger (DVB-C).

Volgens Ziggo hebben haar abonnees een duidelijke behoefte om gebruik te kunnen maken van CAM modules in TV-apparatuur. De huidige modules voldoen niet aan de veiligheideisen van een aantal leveranciers van digitale kanalen en worden daarom door Ziggo niet ondersteund. De nieuwe CI+ modules voldoen wel aan de eisen van Ziggo.

Toestellen die voldoen aan de CI+ specificaties en probleemloos functioneren op het netwerk van Ziggo worden door het bedrijf gecertificeerd. Een lijst met gecertificeerde toestellen is vanaf mei beschikbaar op de website van Ziggo.

Volgens Marcel Nijhoff, commercieel directeur van Ziggo, is het bedrijf onmiddellijk getart met de voorbereidingen om CI+ te ondersteunen toen in mei 2008 de industriestandaard voor CI+ vastgesteld werd. Nijhoff: “Wij wilden klaar zijn voordat de eerste CI+ toestellen op de markt kwamen. Nu, voorjaar 2009, zie je dat de eerste geschikte toestellen van onder andere Samsung, Philips, Sony en LG geïntroduceerd gaan worden.” Nijhoff stelt verder dat deze snelle introductie mogelijk is gemaakt door de goede samenwerking tussen deze televisieproducenten, Irdeto en Ziggo.

Hoe werkt CI+
In principe kun je stellen dat de bekende externe digitale ontvanger in een aantal moderne HDTV’s als het ware in de TV is ingebouwd. In plaats van een normaal smartcard-slot bevindt zich echter aan de zij- of achterkant van de televisie een aansluiting waarin een CI+ module past. Als je de Ziggo smartcard in deze module plaatst en vervolgens de module in de TV kun je digitaal TV kijken zonder aparte Settop box. Een ander groot voordeel is dat dat de consument alles kan bedienen met één afstandbediening.

De huidige generatie CI+ CAMs is nog niet interactief. Om gebruik te maken van toekomstige interactieve diensten blijft men aangewezen op een speciale externe settopbox.

Bron: Ziggo

Voor een prijs vergelijking voor de Ziggo CI+ CAM kunt u een kijkje nemen bij Kieskeurig

Update 27 mei 2009: Lees ook ons artikel CI+ CAM ondersteuning bij Ziggo, de status

Update 7 augustus 2009: CI+ CAM ondersteuning bij Ziggo, de status

Update 10 augustus 2009: HDTV toestellen met Ziggo CI+ certificatie