CookiesZiZone digitale televisie zender start uitzendingen

10 november 2006 13:55 door Hans Wind

Zizone digitale televisieVandaag beleven we een primeur in Nederland met de introductie van een digitale televisie zender waarbij de consument zélf het complete tv-programma samen kan stellen.

Zizone digitale televisie
Zizone van @Home (Essent Kabelcom) begint op vrijdag 10 november om 17.00 uur officieel met haar uitzendingen. Daarmee wordt ZiZone de eerste, digitale televisie zender in Nederland die video-producties op televisie uitzendt die volledig door consumenten zijn gemaakt én samengesteld. ZiZone komt hiermee tegemoet aan de snel toenemende behoefte van consumenten om zélf televisie te maken en invloed te hebben wat er uiteindelijk op televisie wordt vertoond.

Het eerste programma van ruim twintig minuten wordt een kleurrijk palet aan ingestuurde filmpjes: een parodie op een tv-commercial, een impressie van een rampzalig verlopen vakantie, een zélf opgenomen weerbericht of een per ongeluk geregistreerde blooper van een familielid. Bij ZiZone kan namelijk elke bijdrage op televisie komen.


Internetportal
Op 7 september jl. opende @Home al haar internetportal www.ZiZone.tv. Iedereen kan sindsdien zijn of haar videobijdrage op de site uploaden. Dat kan een bijdrage zijn voor één van de vaste ‘Specials’ of een onderwerp dat in een persoonlijke videolog (vlog) wordt gecreéerd. Bezoekers van de site kunnen vervolgens op hun favoriete filmpje stemmen. Per categorie worden de bijdragen met de hoogste waardering uitgezonden. Het programma wordt 24 uur lang herhaald waarna het vervangen wordt door een nieuwe editie. ZiZone is te zien op kanaal 20 van TV Digitaal – het digitale televisiepakket van @Home dat iedereen met een televisieabonnement van @Home en een digitale decoder kan ontvangen. Op dit moment zijn dat ruim 300.000 gezinnen. Op dit moment wordt bestudeerd of dit kanaal ook in het analoge televisie-aanbod kan worden opgenomen.

ZiZone.tv als ‘next generation videosite’
www.ZiZone.tv is niet enkel een uitwisselingsplaats van videobijdragen. Op ZiZone.tv kan iedereen op een leuke wijze kennis maken met de facetten van het échte televisiemaken. Je kunt je eigen weerbericht opnemen in een virtuele weerstudio, je kwaliteiten als presentator van programma’s tonen of je invloed uitoefenen op de samenstelling van het TV programma. In sommige gevallen worden thema’s door externe partijen ondersteund. Zo dagen we consumenten uit om in samenwerking met National Geographic Channel, hun eigen versie van het weerbericht te maken. De beste filmpjes maken kans op een unieke 10daagse kanoreis voor 1 persoon door de Everglades in Florida onder begeleiding van een professionele National Geographic fotograaf.