CH DVD Introductie

Het is bijna niet te geloven maar terwijl de strijd tussen HD DVD en Blu-ray nog volop gaande is komt China met een eigen standaard voor opslag van HDTV materiaal op Disc, CH DVD (China High Definition DVD).

Optical Memory National Engineering Research Center (OMNERC), een laboratorium dat zich richt op optische disc research, meldt dat CH-DVD (China High Definition DVD) een nieuw high definition DVD format heeft ontwikkeld in samenwerking met onderzoeksinstituten en productieondernemingen in binnen- en buitenland.

Het formaat van CH-DVD is gebaseerd op HD DVD, een nieuwe generatie high definition DVD goedgekeurd door het DVD Forum.

De totstandkoming van CH-DVD werd gesteund door de Chinese overheid en moet de weg vrijmaken voor lokalisatie van blue-laser high-definition DVD in China.

CH-DVD moet volgens de CHDA (China High Definition DVD Industry Association) hoogwaardige anti-kopieer beveiliging gaan bieden om kopieer piraterij te voorkomen. Volgens CHDA hebben vele content leveranciers hun medewerking aan CH-DVD al toegezegd. CHDA moet er voor zorgen dat in 2008 CH-DVD grootschalig in China van start kan gaan.

Volgend jaar zal China starten met het uitzenden van HD TV programma’s. In combinatie met HDTV zal CH-DVD een breed scala aan content bieden.

Ook werd bekendgemaakt dat zowel CH-DVD als CHDA voorlopig toegekende namen zijn die eventueel nog veranderd kunnen worden.

De vraag blijft waarom HD DVD zelf niet zou voldoen als standaard voor de Chinese markt maar daarover is nog geen duidelijk gegeven.

Add comment