tv ontwikkeling

TV’s, Waar komt het eigenlijk vandaag? Geschiedenis

TV is de afkorting van Televisie. De televisie is een telecommunicatiesysteem voor het verzenden en ontvangen van bewegende beelden en geluid. Het ontvangstapparaat heet de televisie. In de twintigste eeuw is de televisie uitgegroeid tot een groot massamedium, dat miljarden mensen kan bereiken. Vroeger werden de beelden enkel verzonden in zwart-wit, maar later werd het ook mogelijk om de beelden in kleur te verzenden. Daarvoor was wel een nieuw soort televisie nodig, namelijk een kleurentelevisie. Ook werd de analoge televisie vervangen door de digitale visie. De laatste innovatie is de 3D-televisie, die een driedimensionaal beeld geeft. Mocht je op zoek naar naar de beste TV, bekijk dan de link voor een recent overzicht.

verschillende soorten televisies

Er zijn verschillende soorten televisies qua technologie. Bijvoorbeeld de LCD-televisie. Dit scherm straalt zelf geen licht uit, maar manipuleert het omgevingslicht of het licht dat vanaf de achterzijde door kan stralen. Iedere pixel bestaat uit twee groepen vloeibare kristallen. Daarnaast is er een plasmatelevisie. Bij dit scherm worden de beeldpunten gevormd door kleine gasontladingslampjes, die vergelijkbaar zijn met het principe van een TL lamp. Door het juiste materiaal te kiezen worden de verschillende kleuren per beeldpunt uitgestraald. In het plasma display wordt elektrische energie aan het gasmengsel toegevoegd. Plasma is instabiel en geeft de opgenomen energie af in de vorm van warmte en een ultraviolette lichtstraal.

Onmisbaar

De televisie werd sinds zijn komst in de jaren ’50 steeds belangrijker en onmisbaarder. Rond 1970 zat iedere Nederlander gemiddeld anderhalf uur per dag voor de televisie. Er was door de komst van de televisie minder tijd voor spelletjes zoals ganzenbord en kaarten. Critici vonden dat het kijkgedrag een bepaalde luiheid veroorzaakte bij de Nederlanders.

Voorstanders van de televisie droegen als argument aan dat de komst van de televisie bijdraagt aan een gezelligheid in een gezin en daarnaast heeft de televisie een informatieve functie. Ook zorgde het kijken van tv programma’s voor discussies. Mensen gingen steeds meer nadenken over onderwerpen als seks, emancipatie, jeugdcultuur, godsdienst en het koningshuis.

Met de komst van de kabeltelevisie en de satelliet is het televisieaanbod veel uitgebreider en internationaler. De meeste mensen kijken meer dan anderhalf uur naar de televisie tegenwoordig, vaak alleen. Tegenwoordig hebben veel kinderen een eigen televisietoestel, wat ervoor zorgt dat de gezelligheidsfunctie van het hele gezin samen in de woonkamer verdwijnt.

Add comment