Apple macbook serie vernieuwd

Apple onthult vandaag de volledig vernieuwde MacBook-serie, die de lat voor notebookontwerpers opnieuw hoger legt en tegelijkertijd de instapprijs voor geavanceerde notebookvoorzieningen, zoals een volledig metalen behuizing en professionele prestaties, met €600 drastisch verlaagt.

De nieuwe MacBook en 15-inch MacBook Pro hebben beide een behuizing uit één stuk aluminium, met als resultaat een dunnere, duurzamere en ongelooflijk mooie buitenkant. Bovendien hebben alle nieuwe modellen uit de MacBook-serie de allernieuwste NVIDIA grafische processor, een fraai beeldscherm met led-verlichting dat in een fractie van een seconde aangaat, en een nieuw, groot Multi-Touch-trackpad van glas dat bijna 40 procent groter is en meer Multi-Touch-gebaren ondersteunt.

De compleet nieuwe MacBook-serie voldoet aan de zeer strenge Energy Star 4.0-, EPEAT Gold- en RoHS-milieurichtlijnen en loopt voorop voor wat betreft de uitbanning van giftige chemische stoffen.

Zo bevat de serie geen gebromeerde vlamvertragers, zijn binnenin alleen pvc-vrije kabels en componenten gebruikt en hebben alle modellen een energiezuinig scherm met led-achtergrondverlichting dat geen kwik bevat en is gemaakt van arseenvrij glas.

“Apple heeft een compleet nieuwe manier bedacht om notebooks uit één stuk aluminium te vervaardigen. Bovendien zijn dit de groenste notebooks van allemaal, wat natuurlijk minstens even belangrijk is”, aldus Steve Jobs, CEO van Apple. “De nieuwe MacBooks bevatten voorzieningen die onze klanten zeer op prijs zullen stellen, zoals een volledig metalen behuizing, een geweldige 3D-weergave en een scherm met led-achtergrondverlichting. Bovendien zijn ze tot €600 goedkoper dan voorheen.”

“Tot nu toe werden notebooks altijd uit diverse onderdelen samengesteld. Dat is met de komst van de nieuwe MacBook verleden tijd. We hebben al die losse onderdelen nu vervangen door slechts één onderdeel: een behuizing uit één stuk”, zegt Jonathan Ive, senior vice president Industrial Design van Apple. “Deze nieuwe MacBook-behuizing is gemaakt uit één stuk aluminium, waardoor de nieuwe modellen aanzienlijk dunner, steviger en robuuster zijn en bovendien zijn afgewerkt op een manier waar we tot nu toe alleen maar van konden dromen.”

De nieuwe MacBook-serie bevat de krachtige, nieuwe NVIDIA GeForce 9400M: een grafische processor die 16 parallelle processorcores bevat en tot vijf keer snellere 3D-prestaties levert als de vorige MacBook- en MacBook Air-modellen. Apple heeft voor deze nieuwe processor samengewerkt met NVIDIA en is de eerste fabrikant die deze processor in een notebookserie op de markt brengt.

Het nieuwe, glazen Multi-Touch-trackpad van de MacBook en 15-inch MacBook Pro biedt bijna 40 procent meer bewegingsruimte, waardoor Multi-Touch-gebaren als knijpen, draaien en vegen nog makkelijker te maken zijn. Ook biedt het trackpad ondersteuning voor nieuwe gebaren, zodat de gebruiker met één beweging Exposé kan activeren of tussen programma’s kan schakelen. Het hele trackpadoppervlak fungeert tevens als trackpadknop, zodat de gebruiker vrijwel overal op het trackpad kan sturen én klikken. Via de software kan de gebruiker ook allerlei virtuele knoppen activeren, bijvoorbeeld om rechts te klikken.

Alle modellen uit de nieuwe MacBook-serie bevatten nu een beeldscherm met led-achtergrondverlichting dat niet alleen een mooi beeld geeft, maar zichzelf ook razendsnel inschakelt. Het scherm verbruikt daarnaast tot 30 procent minder stroom dan zijn voorganger en bevat bovendien geen kwik meer, een chemische stof die voorkomt in de zeer gangbare fluorescentieverlichting van beeldschermen. De superdunne schermen zijn haarscherp en geven kleuren perfect weer, wat ze zeer geschikt maakt voor het bekijken van foto’s en films. Doordat het glas helemaal doorloopt tot aan de rand, vormt het schermoppervlak één geheel met de notebook. Alle beeldschermen uit de MacBook-serie zijn gemaakt van arseenvrij glas.

In de nieuwe MacBook zijn de drie voorzieningen ingebouwd die het hoogst op het verlanglijstje van onze huidige MacBook-klanten stonden: een volledig metalen behuizing, snelle grafische 3D-prestaties en een beeldscherm met led-achtergrondverlichting. Er is al een MacBook voor een prijs die €600 lager is dan de instapprijs van de MacBook Pro-reeks. Met een hoogte van slecht 2,5 cm en een gewicht van maar 2,04 kg is de nieuwe 13-inch aluminium MacBook een zeer compleet uitgevoerde, ongelooflijk compacte en duurzame notebook, die al verkrijgbaar is vanaf €949. Dankzij de nieuwe NVIDIA GeForce 9400M grafische processor levert MacBook uitmuntende prestaties bij het spelen van 3D-games, met tot vijf keer zo hoge grafische prestaties als de vorige generatie van deze consumentennotebook. De nieuwe MacBook is verkrijgbaar in twee modellen: een 2,0-GHz MacBook met een 5400-rpm harde schijf van 160 GB en een 2,4-GHz MacBook met een 5400-rpm harde schijf van 250 GB en een verlicht toetsenbord.

De nieuwe 15-inch MacBook Pro, die slechts 2,5 cm hoog is en maar 2,49 kg weegt, levert supersnelle prestaties en biedt tal van uitbreidingsmogelijkheden, terwijl hij toch bijzonder draagbaar is. MacBook Pro, al verkrijgbaar vanaf €1.799, bevat de nieuwste Intel Core 2 Duo-processor met een snelheid tot 2,8 GHz en heeft een nieuwe grafische architectuur die de gebruiker in staat stelt om te schakelen tussen de geïntegreerde NVIDIA GeForce 9400M grafische processor die minder stroom verbruikt, en de snelle NVIDIA GeForce 9600M GT discrete grafische processor die betere prestaties levert. De nieuwe MacBook Pro is verkrijgbaar in twee modellen: een 2,4-GHz model met een 5400-rpm harde schijf van 250 GB en een 2,53-GHz model met een 5400-rpm harde schijf van 320 GB.

Vandaag kondigt Apple bovendien een vernieuwde versie van MacBook Air en de 17-inch MacBook Pro aan. MacBook Air, die op het smalste punt nu slechts 0,4 cm meet en op het dikste punt slechts 1,93 cm, en die maar 1,36 kg weegt, bevat nu een nieuwe geïntegreerde NVIDIA GeForce 9400M grafische processor en een sneller architectuur, waardoor 3D-games beter tot hun recht komen en de algehele snelheid hoger ligt. MacBook Air is verkrijgbaar vanaf €1.699 en is verkrijgbaar met een 4200-rpm harde schijf van 120 GB (50% groter dan de vorige generatie) of een nieuwe “solid-state”-schijf van 128 GB. De vernieuwde 17-inch MacBook Pro heeft zijn bekende aluminium behuizing behouden, maar heeft nu standaard een hogeresolutiescherm van 1920 x 1200 pixels met led-achtergrondverlichting, een grotere harde schijf van 320 GB of optioneel een “solid-state”-schijf van 128 GB.

Alle nieuwe modellen van de MacBook hebben de EPEAT Gold-status* en vormen een nieuwe standaard voor milieuvriendelijke notebooks. De behuizing uit één stuk van elke MacBook is gemaakt van zeer goed recyclebaar aluminium en de nieuwe MacBooks worden standaard geleverd met een energiezuinige beeldscherm met led-achtergrondverlichting, zonder kwik en met arsenicumvrij glas. De nieuwe MacBook-modellen voldoen aan de strenge regels van het Energy Star 4.0-programma en bevatten geen broomhoudende vlamvertragers. Bovendien zijn de interne bekabeling en onderdelen pvc-vrij.

De nieuwe MacBook, 15-inch MacBook Pro en MacBook Air bevatten een geavanceerde Mini-DisplayPort, een industriestandaard waarop de nieuwe Apple LED Cinema Display kan worden aangesloten. Dit is een breedbeeldscherm van 24 inch met led-achtergrondverlichting en een ingebouwde iSight-videocamera, microfoon en luidsprekers, en een elegante, dunne behuizing van aluminium en glas. Als onderdeel van de nieuwste DisplayPort-industriestandaard levert de nieuwe Mini-DisplayPort een zuiver digitaal signaal waarmee een breedbeeldscherm tot 30 inch kan worden aangestuurd. De ultracompacte Mini-DisplayPort is maar tien procent van het formaat van een normale DVI-connector, ideaal voor het slanke ontwerp van de nieuwe MacBook-serie. Er zijn ook adapters beschikbaar waarmee oudere VGA-, DVI/HDMI- en Dual-Link DVI-beeldschermen op de Mini-DisplayPort van de MacBook kunnen worden aangesloten.

Elke Mac wordt geleverd met iLife ‘08, het bekroonde softwarepakket van Apple voor de digitale levensstijl, waaronder iPhoto, de eenvoudigste en snelste manier om digitale foto’s te ordenen en met anderen te delen, en het volledig vernieuwde iMovie; beide programma’s sluiten naadloos aan op de MobileMe-galerie waarin gebruikers hun foto’s en video’s online kunnen zetten.** Elke Mac bevat ook Leopard, ’s werelds meest geavanceerde besturingssysteem, met Time Machine***, waarmee je moeiteloos een back-up kunt maken van alles op de Mac, een volledig vernieuwde Finder, waarmee je snel en eenvoudig bestanden op meerdere Macs kunt bekijken en delen, Snelle weergave, de beste manier om de inhoud van bestanden te bekijken zonder een programma te openen, Spaces, een intuïtieve voorziening waarmee je groepen programma’s kunt aanmaken en snel tussen deze groepen kunt schakelen, plus ingrijpend gewijzigde versies van Mail en iChat****

Apple MacBook Prijzen en verkrijgbaarheid
De nieuwe MacBook, 15-inch MacBook Pro en 17-inch MacBook Pro zijn vanaf vandaag leverbaar en de nieuwe MacBook Air is vanaf begin november verkrijgbaar via de Apple Store (www.apple.com/nl/store) en bij erkende Apple resellers. Een nieuwe witte 13-inch MacBook met Intel Core 2 Duo-processor van 2,1 GHz, een 5400-rpm harde schijf van 120 GB en een slot-loading 8x SuperDrive is nu verkrijgbaar voor €949.

De 2,0-GHz 13-inch aluminium MacBook met een adviesprijs van €1.199 heeft de volgende specificaties:
• 13,3-inch glanzend breedbeeldscherm met led-achtergrondverlichting en een resolutie van 1280 x 800;
• 2,0-GHz Intel Core 2 Duo met een gedeelde L2-cache van 3 MB;
• 1066-MHz “frontside”-bus;
• 2 GB 1066-MHz DDR3 SDRAM, uitbreidbaar tot 4 GB;
• geïntegreerde NVIDIA GeForce 9400M grafische processor;
• 5400-rpm seriële ATA harde schijf van 160 GB met Sudden Motion Sensor;
• slot-loading 8x SuperDrive met double-layerondersteuning (dvd±r DL/dvd±rw/cd-rw);
• Mini-DisplayPort voor video-uitvoer (adapters afzonderlijk verkrijgbaar);
• ingebouwde AirPort Extreme 802.11n- en Bluetooth 2.1+EDR-voorziening voor draadloze netwerkverbindingen;
• Gigabit Ethernet-poort;
• ingebouwde iSight-videocamera;
• twee USB 2.0-poorten;
• één geluidsinvoer- en één geluidsuitvoerpoort, elk met ondersteuning voor optisch digitale en analoge audio;
• Multi-Touch-trackpad van glas;
• MagSafe-lichtnetadapter (60 W).

De 2,4-GHz aluminium MacBook met een adviesprijs van €1.499 heeft de volgende specificaties:
• 13,3-inch glanzend breedbeeldscherm met led-achtergrondverlichting en een resolutie van 1280 x 800;
• 2,4-GHz Intel Core 2 Duo met een gedeelde L2-cache van 3 MB;
• 1066-MHz “frontside”-bus;
• 2 GB 1066-MHz DDR3 SDRAM, uitbreidbaar tot 4 GB;
• geïntegreerde NVIDIA GeForce 9400M grafische processor;
• 5400-rpm seriële ATA harde schijf van 250 GB met Sudden Motion Sensor;
• slot-loading 8x SuperDrive met double-layerondersteuning (dvd±r DL/dvd±rw/cd-rw);
• Mini-DisplayPort voor video-uitvoer (adapters afzonderlijk verkrijgbaar);
• ingebouwde AirPort Extreme 802.11n- en Bluetooth 2.1+EDR-voorziening voor draadloze netwerkverbindingen;
• Gigabit Ethernet-poort;
• ingebouwde iSight-videocamera;
• twee USB 2.0-poorten;
• één geluidsinvoer- en één geluidsuitvoerpoort, elk met ondersteuning voor optisch digitale en analoge audio;
• Multi-Touch-trackpad van glas en verlicht toetsenbord;
• MagSafe-lichtnetadapter (60 W).
• Voor MacBook zijn onder andere de volgende maatwerkopties verkrijgbaar: een geheugenupgrade naar 4 GB 1066-MHZ DDR3 SDRAM, een 5400-rpm harde schijf van 250 GB, een 5400-rpm harde schijf van 320 GB, een “solid state”-schijfeenheid van 128 GB, een Mini-DisplayPort-naar-DVI-adapter, een Mini-DisplayPort-naar-Dual-Link DVI-adapter (voor 30-inch DVI-beeldschermen), een Mini-DisplayPort-naar-VGA-adapter, een Apple USB-modem, een Apple Remote, een Apple MagSafe-vliegtuigadapter en het AppleCare Protection Plan.

De 2,4-GHz 15-inch aluminium MacBook Pro met een adviesprijs van €1.799 heeft de volgende specificaties:
• 15,4-inch glanzend breedbeeldscherm met led-achtergrondverlichting en een resolutie van 1440 x 900;
• 2,4-GHz Intel Core 2 Duo met een gedeelde L2-cache van 3 MB;
• 1066-MHz “frontside”-bus;
• 2 GB 1066-MHz DDR3 SDRAM, uitbreidbaar tot 4 GB;
• geïntegreerde NVIDIA GeForce 9400M grafische processor;
• NVIDIA GeForce 9600M GT discrete grafische processor met 256 MB GDDR3-videogeheugen;
• 5400-rpm seriële ATA harde schijf van 250 GB met Sudden Motion Sensor;
• slot-loading 8x SuperDrive met double-layerondersteuning (dvd±r DL/dvd±rw/cd-rw);
• Mini-DisplayPort voor video-uitvoer (adapters afzonderlijk verkrijgbaar);
• ingebouwde AirPort Extreme 802.11n- en Bluetooth 2.1+EDR-voorziening voor draadloze netwerkverbindingen;
• Gigabit Ethernet-poort;
• ingebouwde iSight-videocamera;
• twee USB 2.0-poorten;
• één FireWire 800-poort;
• opening voor ExpressCard/34-uitbreidingskaart;
• één geluidsinvoer- en één geluidsuitvoerpoort, elk met ondersteuning voor optisch digitale en analoge audio;
• Multi-Touch-trackpad van glas en verlicht toetsenbord;
• MagSafe-lichtnetadapter (85 W).

De 2,53-GHz aluminium MacBook Pro met een adviesprijs van €2.249 heeft de volgende specificaties:
• 15,4-inch glanzend breedbeeldscherm met led-achtergrondverlichting en een resolutie van 1440 x 900;
• 2,53-GHz Intel Core 2 Duo met een gedeelde L2-cache van 6 MB;
• 1066-MHz “frontside”-bus;
• 4 GB 1066-MHz DDR3 SDRAM;
• geïntegreerde NVIDIA GeForce 9400M grafische processor;
• NVIDIA GeForce 9600M GT discrete grafische processor met 512 MB GDDR3-videogeheugen;
• 5400-rpm seriële ATA harde schijf van 320 GB met Sudden Motion Sensor;
• slot-loading 8x SuperDrive met double-layerondersteuning (dvd±r DL/dvd±rw/cd-rw);
• Mini-DisplayPort voor video-uitvoer (adapters afzonderlijk verkrijgbaar);
• ingebouwde AirPort Extreme 802.11n- en Bluetooth 2.1+EDR-voorziening voor draadloze netwerkverbindingen;
• Gigabit Ethernet-poort;
• ingebouwde iSight-videocamera;
• twee USB 2.0-poorten;
• één FireWire 800-poort;
• opening voor ExpressCard/34-uitbreidingskaart;
• één geluidsinvoer- en één geluidsuitvoerpoort, elk met ondersteuning voor optisch digitale en analoge audio;
• Multi-Touch-trackpad van glas en verlicht toetsenbord;
• MagSafe-lichtnetadapter (85 W).
• Voor MacBook Pro zijn onder andere de volgende maatwerkopties verkrijgbaar: een 2,8 GHz Intel Core 2 Duo-processor, een geheugenupgrade naar 4 GB DDR3 1066-MHz SDRAM, een 7200-rpm harde schijf van 250 GB, een 5400-rpm harde schijf van 320 GB, een 7200-rpm harde schijf van 320 GB, een “solid state”-schijfeenheid van 128 GB, een Mini-DisplayPort-naar-DVI-adapter, een Mini-DisplayPort-naar-Dual-Link DVI-adapter (voor 30-inch DVI-beeldschermen), een Mini-DisplayPort-naar-VGA-adapter, een Apple USB-modem, een Apple Remote, een Apple MagSafe-vliegtuigadapter en het AppleCare Protection Plan.

De 1,6-GHz MacBook Air met een adviesprijs van €1.699 heeft de volgende specificaties:
• 13,3-inch glanzend breedbeeldscherm met led-achtergrondverlichting en een hoge resolutie van 1280 x 800;
• 1,6-GHz Intel Core 2 Duo met een gedeelde L2-cache van 6 MB;
• 1066-MHz “frontside”-bus;
• 2 GB 1066-MHz DDR3 SDRAM;
• geïntegreerde NVIDIA GeForce 9400M grafische processor;
• 4200-rpm seriële ATA harde schijf van 120 GB met Sudden Motion Sensor;
• Mini-DisplayPort voor video-uitvoer (adapters afzonderlijk verkrijgbaar);
• ingebouwde AirPort Extreme 802.11n- en Bluetooth 2.1+EDR-voorziening voor draadloze netwerkverbindingen;
• ingebouwde iSight-videocamera;
• één USB 2.0-poort;
• één koptelefoonpoort;
• Multi-Touch-trackpad en verlicht toetsenbord;
• MagSafe-lichtnetadapter (45 W).

De 1,86-GHz MacBook Air met een adviesprijs van €2.299 heeft de volgende specificaties:
• 13,3-inch glanzend breedbeeldscherm met led-achtergrondverlichting en een resolutie van 1280 x 800;
• 1,86-GHz Intel Core 2 Duo met een gedeelde L2-cache van 6 MB;
• 1066-MHz “frontside”-bus;
• 2 GB 1066-MHz DDR3 SDRAM;
• geïntegreerde NVIDIA GeForce 9400M grafische processor;
• “solid state”-schijfeenheid van 128 GB;
• Mini-DisplayPort voor video-uitvoer (adapters afzonderlijk verkrijgbaar);
• ingebouwde AirPort Extreme 802.11n- en Bluetooth 2.1+EDR-voorziening voor draadloze netwerkverbindingen;
• ingebouwde iSight-videocamera;
• één USB 2.0-poort;
• één koptelefoonpoort;
• Multi-Touch-trackpad en verlicht toetsenbord;
• MagSafe-lichtnetadapter (45 W).
• Voor de MacBook Air zijn onder andere de volgende maatwerkopties en accessoires verkrijgbaar: een MacBook Air SuperDrive, een Apple USB Ethernet-adapter, een Mini-DisplayPort-naar-DVI-adapter, een Mini-DisplayPort-naar-Dual-Link DVI-adapter (voor 30-inch DVI-beeldschermen), een Mini-DisplayPort-naar-VGA-adapter, een Apple USB-modem, een Apple MagSafe-vliegtuigdapter, een Apple Remote en het AppleCare Protection Plan.

De 2,5-GHz 17-inch MacBook Pro met een adviesprijs van €2.499 heeft de volgende specificaties:
• 17-inch glanzend breedbeeldscherm met led-achtergrondverlichting en een resolutie van 1920 x 1200;
• 2,5-GHz Intel Core 2 Duo met een gedeelde L2-cache van 6 MB;
• 800-MHz “frontside”-bus;
• 4 GB 667-MHz DDR2 SDRAM;
• NVIDIA GeForce 8600M GT grafische processor met 512 MB GDDR3-videogeheugen;
• 5400-rpm seriële ATA harde schijf van 320 GB met Sudden Motion Sensor;
• slot-loading 8x SuperDrive met double-layerondersteuning (dvd±r DL/dvd±rw/cd-rw);
• DVI-uitvoerpoort voor video-uitvoer (VGA-adapter meegeleverd);
• ingebouwde AirPort Extreme 802.11n- en Bluetooth 2.1+EDR-voorziening voor draadloze netwerkverbindingen;
• Gigabit Ethernet-poort;
• ingebouwde iSight-videocamera;
• drie USB 2.0-poorten;
• één FireWire 800-poort en één FireWire 400-poort;
• opening voor ExpressCard/34-uitbreidingskaart;
• één geluidsinvoer- en één geluidsuitvoerpoort, elk met ondersteuning voor optisch digitale en analoge audio;
• Multi-Touch-trackpad en verlicht toetsenbord;
• MagSafe-lichtnetadapter (85 W).
• Voor de 17-inch MacBook Pro zijn ondere andere de volgende maatwerkopties verkrijgbaar: een 2,6-GHz Intel Core 2 Duo-processor, een 7200-rpm harde schijf van 320 GB, een “solid state”-schijfeenheid van 128 GB, een ontspiegeld beeldscherm, een Apple USB-modem, een Apple Remote, een Apple MagSafe-vliegtuigadapter en het AppleCare Protection Plan.

*EPEAT is een onafhankelijke organisatie die consumenten in staat stelt de milieuprestaties van notebooks en desktopcomputers te vergelijken. Producten die voldoen aan alle 23 vereiste criteria en ten minste 75 procent van de optionele criteria worden erkend als EPEAT Gold-producten. Het EPEAT-programma is een initiatief van de EPA (Amerikaans milieubureau) en is gebaseerd op de IEEE 1680-norm voor de milieubeoordeling van computerproducten voor de consumentenmarkt. Ga voor meer informatie naar www.epeat.net.
**MobileMe is uitsluitend beschikbaar voor gebruikers van 13 jaar en ouder. Jaarabonnement en internettoegang vereist. Onderworpen aan bepaalde voorwaarden
*** Voor Time Machine is een extra harde schijf vereist (afzonderlijk verkrijgbaar).
****Voor videoconferenties is een breedbandverbinding met het internet vereist, waaraan mogelijk kosten zijn verbonden.

Bron: Apple

Add comment