HDMI versie 1.4 specificaties bekend gemaakt

HDMI is verreweg de belangrijkste standaard voor verbinding van beeld en geluidsbronnen met de HDTV. Op dit moment is versie 1.3 de laatst gepubliceerde standaard voor HDMI.

Vandaag heeft HDMI Licensing, LLC, de organisatie die verantwoordelijk is voor de licenties voor High-Definition Multimedia Interface of kortweg HDMI, de specificaties bekendgemaakt voor de komende nieuwe versie 1.4.

De nieuwste versie van HDMI zal onder andere verbeteringen en uitbreidingen bevatten op gebieden als Ethernet netwerkverbingen, Audio retour kanaal om zogenaamd upstream audio transport mogelijk te maken, 3D HD TV en HDMI in de auto.

De complete 1.4 specificaties zijn uiterlijk 30 juni a.s. te downloaden van de HDMI LLC website.


De HDMI 1.4 specificatie zal de volgende verbeteringen in functionaliteit bieden:

HDMI Ethernet kanaal
De HDMI 1.4 specificatie voegt een data kanaal toe aan het HDMI protocol om 100 Mb/sec Ethernet te zenden en te ontvangen. Dat maakt een extra Ethernet kabel overbodig.

Audio retour kanaal
De nieuwe specificatie voegt een Audio retour kanaal toe waardoor extra kabels vanaf de HDTV naar de versterker voor deze functie achterwege kunnen blijven.

3D over HDMI
De 1.4 versie definieert 3D formaten en resoluties voor gebruik via HDMI apparaten. Hiermee kan een dubbel 1080p signaal worden getransporteerd.

4K x 2K resolutie ondersteuning
HD resoluties die vier keer hoger zijn dan het huidige 1080p formaat worden ondersteund. Dat betekent bioscoop HD kwaliteit via HDMI in formaten als:
– 3840×2160 24Hz/25Hz/30Hz
– 4096×2160 24Hz

Grotere kleurruimte
Door toegevoegde ondersteuning van sYCC601, Adobe RGB en AdobeYCC601, wordt nu meer nauwkeurige kleurweergave mogelijk bij de koppeling met een digitale foto camera.

Micro HDMI Connector
De nieuwe Micro HDMI Connector is een aanzienlijk kleinere (50 procent kleiner dan de huidige standaard) 19-pins connector die tot 1080p resolutie aankan voor draagbare apparaten.

Automotive Connection System
Het Automotive Connection System is een kabel specificatie die is ontworpen voor HD content verbindingen in de auto waarbij extra aandacht is besteed aan deze specifieke omgeving met elementen als hitte, trillingen en geluid.

We zullen ook nieuwe HDMI kabels in de markt zien verschijnen om optimaal gebruik te maken van de Ethernet en automobiel systemen. Er komt dan een keuze uit de volgende HDMI kabels:
• Standaard HDMI kabel – ondersteunt tot 1080i/60;
• High Speed HDMI kabel – ondersteunt tot 1080p, inclusief Deep Color en alle 3D formaten van de 1.4 specificatie;
• Standaard HDMI kabel met Ethernet;
• High Speed HDMI kabel met Ethernet;
• Automotive HDMI kabel – voor HD content distributie in de auto

Volgens marktonderzoekbureau In-Stat zullen in 2009 maar liefst 394 miljoen nieuwe HDMI appatraten worden afgeleverd. Eind 2009 zal elke HD TV één of meerder HDMI aansluitingen hebben.

Bron: HDMI Licensing, LLC

Add comment